A A A

Reumatologie

Algemene informatie
Onderzoek & behandeling
Aandoeningen
Patiëntenfolders

Reumatologie add

‘Reuma’ wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor klachten van het houdings- en bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen). Het is daardoor niet soms niet direct duidelijk over welke aandoening het gaat: van artrose tot peesoverbelasting of een reumatische ontstekingsziekte.

De reumatoloog kan in het consult onderscheid maken tussen de verschillende oorzaken van de klachten en een diagnose stellen. Voor het stellen van een diagnose zijn vooral het verhaal en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek belangrijk. Na het stellen van de diagnose kan een behandeling worden ingesteld. Behandeling kan variëren van alleen adviezen tot therapie met medicijnen voor reumatische ontstekingsziektes. Omdat de meeste reumatische ontstekingsziektes chronisch zijn, zijn vaak langdurige therapie en regelmatige controles nodig.

Afspraak maken add

Wilt u een afspraak maken op de polikliniek Reumatologie of heeft u een vraag? Bel dan op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur naar klantcontactcentrum via telefoonnummer 0543 54 42 38. Om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere specialist.

Afspraak maken met de verpleegkundig reumaconsulent

Bent u onder behandeling van de reumatoloog, dan kunt u in overleg met uw behandelend arts een afspraak maken voor het spreekuur van de verpleegkundig reumaconsulent.

Spreekuur buitenpoli Eibergen

Bij de buitenpoli in Eibergen kunt u terecht voor de spreekuren van verschillende specialismen. Ook reumatologie valt hieronder. Op de pagina van de buitenpolikliniek Eibergen op welke dag(en) er spreekuur wordt gehouden.

MRSA

Heeft u de afgelopen 2 maanden een medische behandeling gehad in het buitenland of komt u beroepsmatig in contact met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden? Meld dit bij het maken van de afspraak én aan de balie. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.

Spreekuren Reumatologen add

De reumatologen houden spreekuren in het SKB) en op de buitenpolikliniek in Eibergen. Bekijk op de pagina van de buitenpolikliniek Eibergen op welke (dag)en er spreekuur wordt gehouden.

  • De heer P.J.H. Lanting (BIG 39022392601): spreekuur in het SKB op maandag en woensdag. 
  • De heer P. Olthof (BIG 19052964501): spreekuur in het SKB op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. U treft hem ook op de buitenpolikliniek in Eibergen.
  • Mevrouw Dr. A.P. Risselada (BIG 49064938101): spreekuur op donderdag in het SKB. 
  • Mevrouw A.M. Wessels (BIG 99065938501): spreekuur in het SKB op dinsdag.

Team Reumatologie add

Reumatologen

In het SKB werken vijf reumatologen. De reumatoloog is opgeleid in de Interne Geneeskunde en heeft zich daarna speciaal gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Gedurende de opleiding heeft de reumatoloog zich verdiept in ziekten van inwendige organen zoals longen, lever en hart. Hierdoor is de reumatoloog bij uitstek toegerust voor het behandelen van ziekten waarbij de inwendige organen én het bewegingsapparaat zijn aangedaan.
  
De reumatologen leveren een zo'n compleet mogelijk aanbod van gespecialiseerde zorg voor patiënten met reumatische aandoeningen binnen de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk. Persoonlijke begeleiding, patiëntvriendelijkheid en kwaliteit van zorg staan voorop en zijn vanzelfsprekend.
 
De reumatoloog werkt nauw samen met andere artsen, zoals de huisarts, orthopedisch chirurg, plastisch chirurg, neuroloog, dermatoloog en revalidatiearts. Daarnaast wordt de bekwaamheid van hulpverleners benut, zoals de reumaconsulent, fysiotherapeut en ergotherapeut.
Voor de gecompliceerde zorg zijn er zogenaamde shared care-samenwerkingsverbanden met Radboudumc en de Sint Maartenskliniek.

Verpleegkundig reumaconsulent

Een reumatische aandoening kan soms beperkingen opleveren in het dagelijks functioneren of uw thuissituatie. Als u instructies, informatie of advies nodig heeft kan de reumatoloog u doorverwijzen naar de verpleegkundig reumaconsulent. In het SKB werken twee reumaconsultenten.

Een reumaconsulent is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een reumatische aandoening. De reumaconsulente doet bij bepaalde reumatische aandoeningen het lichamelijk onderzoek. Daarnaast houdt zij een scoringssysteem bij voor het meten van de ziekteactiviteit zoals bij Reumatoïde Artritis. Om de ziekteactiviteit goed in de gaten te houden zien de reumatoloog en de reumaconsulente u meestal om en om op het spreekuur.

Verder geeft de reumaconsulent begeleiding bij praktische, sociale en emotionele problemen. U kunt met vragen bij haar terecht, zij biedt steun en een luisterend oor wanneer u behoefte heeft om met een deskundige over de problemen te praten. De reumaconsulent werkt nauw samen met de reumatoloog en met andere hulpverleners, waaronder ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Ook heeft zij soms contacten buiten het ziekenhuis zoals huisartsen, thuiszorg, gemeenten en patiëntenorganisaties.

Meer informatie add

Op onderstaande websites vindt u meet informatie voor reumapatiënten. 

arrow_back arrow_forward

Onze zorgverleners

P.J.H. Lanting
P.J.H. Lanting BIG 39022392601 Reumatoloog
P. Olthof
P. Olthof BIG 19052964501 Reumatoloog
A.P. Risselada
A.P. Risselada BIG 49064938101 Reumatoloog
A. Wessels
A. Wessels BIG 99065938501 Reumatoloog
J.G.M. Markhorst
J.G.M. Markhorst BIG 69062104401 Reumatoloog
Praktische informatie
Route: 4.1
0543 54 42 38
Winterswijk
Wachttijd tot de eerste afspraak: 25 dagen
Eibergen
Wachttijd tot de eerste afspraak: 35 dagen
Direct naar
Goed, veilig & gastvrij