A A A

Reumaremmers (DMARD’s)

Voor de behandeling van reumatische ontstekingsziektes zijn verschillende medicijnen mogelijk. Voor pijn en lichte ontsteking kunnen NSAID’s worden gebruikt (vaak naar behoefte). Voor forse ontstekingen en een snel gewenst resultaat schrijft de reumatoloog prednison voor, al dan niet in een ‘kuur’.

Meestal krijgt de patiënt echter een onderhoudsbehandeling voorgeschreven, met zogenoemde anti-reumatische medicijnen: DMARD’s, een afkorting van de Engelse benaming ‘Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs’. DMARD’s remmen ontstekingen waardoor de klachten afnemen. Ook kunnen ze schade aan de gewrichten en andere ontstoken weefsels vertragen of voorkomen.

Soorten

DMARD’s zijn verdeeld in drie verschillende groepen. Dit wordt gedaan om makkelijker onderscheid te kunnen maken tussen werkingsmechanismen en tussen de oudere en nieuwere anti-reumatische medicijnen.

Klassieke DMARD’s
Deze middelen kwamen het eerst beschikbaar voor reumatische ontstekingsziektes. De meesten worden al 30 tot 40 jaar toegepast. De wetenschappelijke literatuur spreekt vaak van “conventionele synthetische DMARD’s”. Medicijnen die binnen de groep ‘klassieke DMARD’s’ vallen zijn:


Biologicals of Biological DMARD’s

Dit zijn nieuwere anti-reumatische medicijnen, toegediend via een injectie (gespoten in onderhuids vetweefsel of via een infuus in de bloedbaan). De oudste van deze groep medicijnen worden zo’n 10 tot 15 jaar gebruikt en elk jaar komen er nieuwe middelen bij. Biologicals zijn kunstmatig gemaakte eiwitten die zich richten tegen bepaalde ontstekingsstoffen of ontstekingscellen. Ze verminderen de afweer enigszins. Medicijnen die binnen de groep ‘biological DMARDs ‘ vallen zijn:

  • Anti-TNF therapie, zoals etanercept, adalimumab, golimumab, infliximab en certolizumab
  • Anti-IL6 therapie, zoals tocilizumab en sarilumab
  • Anti-IL23/IL17 as therapie, zoals secukinumab, ustekinumab en ixekizumab
  • Anti-T-cel therapie, zoals abatacept
  • Anti-B-cel therapie, zoals rituximab

    Meer informatie over biological DMARD's vidnt u in de folder: 'reumaremmende medicijnen - biologicals'


Screening vooraf
Voor aanvang van de behandeling met biological DMARD’s krijgt de patiënt een screening op bepaalde infecties, namelijk tuberculose (tbc) en virale leverontsteking (hepatitis B en C). Dit zijn infecties die sluimerend aanwezig kunnen zijn zonder dat iemand er ziek van is, maar die kunnen opvlammen als de weerstand verminderd is.

Vaccinaties
Het gebruik van levende vaccins,  zoals bof-mazelen-rode hond- (BMR), gele koorts- of poliovaccin, wordt afgeraden tijdens gebruik van een klein molecuul DMARD (biological). De griepprik wordt juist wel aangeraden.

Kleine molecuul DMARD’s

Dit is een nog nieuwere groep medicijnen die zich op kleine moleculen in de cel richt, waardoor processen in de cel veranderen. De wetenschappelijke literatuur spreekt over “gerichte synthetische DMARD’s” of “kleine molecuul DMARD’s”. Deze medicijnen worden sinds een paar jaar gebruikt en elk jaar komen er nieuwe middelen bij. Sommige middelen verminderen de afweer ook enigszins, vergelijkbaar met biologicals. Medicijnen die binnen de groep ‘klein molecuul DMARDs’ vallen zijn:


Screening vooraf
Voor aanvang van de behandeling met klein molecuul DMARD’s krijgt de patiënt een screening op bepaalde infecties, namelijk tuberculose (tbc) en virale leverontsteking (hepatitis B en C). Dit zijn infecties die sluimerend aanwezig kunnen zijn zonder dat iemand er ziek van is, maar die kunnen opvlammen als de weerstand verminderd is.

Vaccinaties
Het gebruik van levende vaccins,  zoals bof-mazelen-rode hond- (BMR), gele koorts- of poliovaccin, wordt afgeraden tijdens gebruik van een biological. De griepprik wordt juist wel aangeraden.

Ontwikkelingen

Er zijn veel ontwikkelingen binnen die laatste twee groepen anti-reumatische medicijnen, want elk jaar komen er nieuwe middelen bij. De lange termijneffecten van deze nieuwe medicijnen zijn vaak nog onduidelijk. Meestal geven ze verhoogde kans op infecties en ze zijn duur. Daarom start de reumatoloog eerst met één of meerdere klassieke DMARD’s. Deze medicijnen onderdrukken de reumatische ontstekingsziekte bij veel patiënten op een goede manier. Bij actieve ziekte voegt de reumatoloog zo nodig medicatie in de vorm van een biological of kleine molecuul DMARD toe.

Direct naar
Goed, veilig & gastvrij