Ga direct naar inhoud

Biopsie - bloedvat bij het slaapbeen

Deze pagina geeft algemene informatie. Heeft u binnenkort een afspraak voor een biopsie van een bloedvat bij het slaapbeen? Lees dan de bijbehorende folder ‘Biopsie van een bloedvat bij het slaapbeen’ voor alle informatie.

Biopsie van een bloedvat bij het slaapbeen

Soms is het nodig om een stukje weefsel verder te onderzoeken onder een microscoop. Het weghalen van een stukje weefsel voor verder onderzoek, wordt ook wel een biopsie of punctie genoemd.

Om de diagnose ‘reuscelarteriitis’ te stellen, haalt de arts een stukje weefsel uit een klein bloedvat ter hoogte van de slaap. Reuscelartriitis is een aandoening waarbij de grote bloedvaten kunnen gaan ontsteken. 

De ingreep

Een biopsie van het bloedvat bij het slaapbeen wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd in de polikliniek door een chirurg. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Weefselonderzoek

Het stukje weefsel gaat naar het laboratorium, waar de patholoog deze onder een microscoop bekijkt en onderzoekt op  ontstekingsverschijnselen. 

Soms komt het voor dat een bloedvat op de ene plek wel een ontsteking heeft, maar een paar millimeter verderop niet. Het is dus mogelijk dat er geen ontsteking wordt gevonden, terwijl u wél een ontsteking heeft.

De afspraak

Arterie temporalis-biopsie wordt poliklinisch uitgevoerd door een chirurg. De secretaresse van de polikliniek Reumatologie zal een afspraak voor u plannen voor de biopsie.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen tijdens de eerstvolgende afspraak met uw reumatoloog.

Direct naar