Ga direct naar inhoud

Spondylo-artritis bij inflammatoire darmziekte

Bij inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, ontstaan er spontaan ontstekingen in de darmen. Dit leidt tot klachten zoals buikpijn en diarree, soms met slijm en bloed. Bij 10% tot 20% van de patiënten met een inflammatoire darmziekte ontstaan ook ontstekingen in gewrichten. Dit noemen we spondylo-artritis.

Oorzaak

Het is nog niet precies bekend waarom het afweersysteem ontstekingen veroorzaakt en waarom een deel van de patiënten ook spondylo-artritis ontwikkelt. Onderzoek lijkt aan te tonen dat de darmflora in combinatie met erfelijke aanleg een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Bij ongeveer 50% van de mensen met een inflammatoire darmziekte en ontstekingen in de wervelkolom en/of het bekken, is HLA-B27 aanwezig. 

Symptomen

Mensen met spondylo-artritis bij inflammatoire darmziekte, kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Ontsteking in één of meer grote gewrichten, zoals de knie, pols of enkel.
  • Pijnlijke stijfheid in de onderrug, bilstreek of nek, als gevolg van een ontsteking in de wervelkolom.
  • Ontstekingen op andere plaatsen, zoals een oogontsteking of huidontsteking (bijvoorbeeld psoriasis).


Diagnose

De diagnose inflammatoire darmziekte wordt door de maag-darm-leverarts gesteld. De diagnose spondylo-artritis wordt gesteld door de reumatoloog. Om spondylo-artritis vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. 

Bloedonderzoek kan de diagnose ondersteunen. Als er sprake is van spondylo-artritis, is er soms HLA-B27 aanwezig in het bloed. Ook zijn ontstekingswaardes in het bloed, zoals BSE en CRP, meestal verhoogd. Auto-antistoffen zijn juist afwezig.

Vaak laat de reumatoloog ook röntgenfoto’s van de ontstoken gewrichten maken, om te bepalen of het bot beschadigd is of dat er juist extra botvorming is rondom de gewrichten.

Behandeling

De maag-darm-leverarts en de reumatoloog stemmen de behandeling op elkaar af. Spondylo-artritis bij inflammatoire darmziekte wordt behandeld met verschillende DMARD’s. DMARD’s kunnen de weerstand verminderen, waardoor de kans op infecties iets kan toenemen.

Direct naar