Ga direct naar inhoud

ANCA-geassocieerde vasculitis

ANCA staat voor ‘antineutrofiele cytoplasmatische antistoffen’. Dit zijn auto-antistoffen die zich richten tegen bestanddelen van witte bloedcellen. Vasculitis betekent bloedvatontsteking. 

ANCA-geassocieerde vasculitis is een reumatische aandoening. Hierbij ontstaan er ontstekingen in de bloedvaten. Elk jaar krijgen ongeveer 500 mensen in Nederland ANCA-geassocieerde vasculitis.

Oorzaak

Het is nog niet duidelijk waarom het afweersysteem bij deze aandoening ontstekingen veroorzaakt in de  bloedvaten. Wel is bekend dat de bacterie Staphylococcus aureus een rol kan spelen bij de ontwikkeling van spontane bloedvatontstekingen door de afweercellen.

Symptomen

Mensen met ANCA-geassocieerde vasculitis kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Paars-rode bultjes of wonden op de huid
  • Minder goede werking van de nieren
  • Ontsteking in de slijmvliezen van de keel en neus
  • Klachten aan bijvoorbeeld longen, zenuwen of gewrichten.


Diagnose

Om ANCA-geassocieerde vasculitis vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan de reumatoloog bloedonderzoek laten doen. Er wordt dan onderzocht of er ANCA auto-antistoffen in het bloed aanwezig zijn. 

Met een urineonderzoek kan de reumatoloog onderzoeken of er sprake is van een ontsteking in de nieren. Als dat nodig is, wordt er ook nierweefsel onderzocht. Daarnaast kan de reumatoloog röntgenfoto’s van de longen laten maken. Hiermee kan een longontsteking worden vastgesteld.

Afhankelijk van de klachten kan de reumatoloog ook andere medisch specialisten betrekken, zoals een internist-nefroloog, longarts of KNO-arts.

Behandeling

ANCA-vasculitis wordt vaak behandeld met prednison. Daarnaast worden reumaremmers (DMARD’s) voorgeschreven. De behandeling duurt vaak een aantal jaren. De medicatie wordt afgebouwd als de ziekte onder controle is.

Direct naar