Ga direct naar inhoud

Urinezuur-verlagende therapie bij jicht

Jicht is een vorm van artritis, waarbij er sprake is van teveel urinezuur in het bloed. Na verloop van tijd stapelen de urinezuurkristallen zich op. Deze urinezuurkristallen kunnen neerslaan in gewrichten, pezen en slijmbeurzen, maar ook in de huid en de urinewegen. Het lichaam kan hierop reageren met een ontstekingsreactie, zoals een gewrichtsontsteking of een peesontsteking.

Urinezuur-verlagende therapie

Een urinezuur-verlagende therapie wordt geadviseerd bij:

  • meerdere jichtaanvallen per jaar
  • chronische ontsteking
  • gewrichtsbeschadiging
  • jichtknobbels


Medicijnen die het urinezuur verlagen, kunnen toekomstige jichtaanvallen voorkomen of sterk verminderen. Daarnaast zorgen de medicijnen ervoor dat jichtknobbels kleiner worden of verdwijnen. Als de urinezuur-verlagende therapie stopt, komt de jicht op den duur weer terug. Daarom worden patiënten met jicht vaak voor de rest van hun leven behandeld.

Urinezuur-verlagende medicijnen zijn:

  • Allopurinol
  • Benzbromaron
  • Febuxostat


Meer informatie over urinezuur-verlagende therapie vindt u in de folder ‘jicht’.

Tijdelijke bijwerkingen

Tijdens het instellen van de medicatie kan de patiënt meer last krijgen van jicht. Daarom gaat de dosering stapsgewijs omhoog. Periodiek wordt het urinezuur gemeten en zo nodig past de reumatoloog de dosering van het medicijn aan. Het streven is om de waarde van het urinezuur te verlagen naar een urinezuur van <0.36 mmol/L (of zelfs <0.30 mmol/L, afhankelijk van de mate van jichtneerslag).

Preventief behandelen

Ter voorkoming van jichtaanvallen krijgt de patiënt standaard het medicijn colchicine (of een NSAID) gedurende de periode van het instellen van het urinezuur-verlagende medicijn. Doorgaans is dit een periode van 6 tot 12 maanden.

Direct naar