Ga direct naar inhoud

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een vorm van artritis veroorzaakt door Borrelia burgdorferi. Dit is een bacterie die teken soms bij zich dragen en die via een tekenbeet het lichaam binnen kan komen. Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met deze bacterie en ongeveer 1 op de 50 mensen krijgt na een tekenbeet de ziekte van Lyme. Dat zijn zo’n 25.000 mensen per jaar. 

Symptomen

Mensen met de ziekte van Lyme kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Een rode kring op de huid rondom de tekenbeet die langzaam groter wordt (groter dan 2,5 centimeter). Deze kring ontstaat binnen drie maanden na een tekenbeet en kan ook op andere plaatsen op de huid voorkomen.
  • Koorts of spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na de tekenbeet.
  • Gewrichtsontstekingen, zoals een dikke knie.
  • Zenuwklachten
  • Hartklachten 


Diagnose

De diagnose ziekte van Lyme wordt vaak gesteld door de huisarts. De huisarts stelt vragen en doet lichamelijk onderzoek. Soms wordt er bloedonderzoek gedaan om te bepalen of er antistoffen tegen Borrelia burgdorferi in het bloed aanwezig zijn. Dit geeft niet altijd voldoende informatie om de diagnose te stellen. Antistoffen blijven het hele leven in het lichaam aanwezig en beschermen niet tegen een nieuwe besmetting. 

Bij gewrichtsklachten of gewrichtsontsteking verwijst de huisarts door naar de reumatoloog. Vaak wordt het vocht uit het gezwollen gewricht onderzocht op aanwezigheid van Borrelia burgdorferi via een punctie. 

Behandeling

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het erg belangrijk om het lichaam goed te controleren op teken na een bezoek aan de natuur. 

De behandeling van de ziekte van Lyme bestaat uit:

  • Een antibioticumkuur
  • NSAID’s tegen de pijn en om ontstekingen te remmen.


Het kan maanden duren voordat de klachten helemaal zijn verdwenen en iemand zich weer fit voelt. Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om de conditie te verbeteren na het afronden van de antibioticumkuur.

Direct naar