Ga direct naar inhoud

Bloedonderzoek bij reuma

Bij sommige reumatische aandoeningen zijn er bijzonderheden te vinden in bloedwaardes. Om een diagnose te kunnen stellen of om het verloop van een ziekte te bepalen, laat de reumatoloog daarom soms bloedonderzoek doen. Als u medicijnen gebruikt tegen reuma, wordt uw bloed in veel gevallen ook regelmatig gecontroleerd. 

Er zijn veel verschillende bloedonderzoeken mogelijk. De reumatoloog beslist welke onderzoeken nodig zijn. Bij de meeste ziekten geven slechts één of enkele onderzoeken een afwijkend resultaat. Bij sommige aandoeningen laat bloedonderzoek helemaal geen afwijking zien.

Locatie

Op de pagina over bloedprikken leest u waar en wanneer u bloed kunt laten afnemen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Dit staat ook op het aanvraagformulier voor bloedafname.

Bloedafname

Tijdens een bloedonderzoek wordt er bloed afgenomen door een doktersassistent of een medisch analist. Zij gebruiken altijd voor iedere patiënt nieuwe naalden en buizen, zodat er geen kans is op besmetting. Voor de verschillende onderzoeken worden meerdere buisjes gebruikt. Na afname wordt het bloed onderzocht in het laboratorium. De uitslag krijgt u van de reumatoloog.

Meer informatie over bloedafname vindt u in de folder bloedafname of op  www.uwbloedserieus.nl

Direct naar