Ga direct naar inhoud

Oogheelkunde

Algemene informatie
Onderzoek & behandeling
Aandoeningen
Patiëntenfolders

Oogheelkundige zorg in het SKB add

De oogartsen van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen en het Deventer Ziekenhuis werken samen in de regio Oost Nederland. Een team van 20 oogartsen en circa 100 ondersteuners zoals optometristen, orthoptisten, technisch oogheelkundig assistenten en secretaresses biedt hoogwaardige oogheelkundige zorg in de volle breedte aan.

De schaalgrootte van de samenwerking maakt het bijvoorbeeld mogelijk om superspecialisaties dubbel te bezetten, zoals hoornvliestransplantaties, netvliesoperaties, scheelzien, traanwegchirurgie en operatieve ingrepen waarbij de ogen gecorrigeerd worden om de afhankelijkheid van hulpmiddelen zoals een bril of lenzen op te heffen (refractiechirurgie).

Wat betekent dit voor u
Het avond-nacht en weekenddienstrooster wordt in gezamenlijkheid uitgevoerd door oogartsen van de deelnemende ziekenhuizen. De patiënt wordt in beginsel gezien op de locatie van de dienstdoende oogarts. Indien om medische redenen de patiënt niet vervoerd kan worden, dan zal het spoedconsult plaatsvinden op de SEH van het SKB. 

Op alle werkdagen zijn oogartsen beschikbaar voor het houden van spreekuren.

Afspraak maken bij de poli Oogheelkunde add

Wilt u een afspraak maken op de polikliniek Oogheelkunde? Dan belt u na verwijzing van uw huisarts of andere specialist, telefoonnummer 0543 54 45 50. Lees meer over het maken van een afspraak.

Orthoptist add

Een orthoptist is gespecialiseerd in alles omtrent 'recht' kijken. De orthoptisten in het SKB onderzoeken en behandelen de volgende aandoeningen:

  • scheelzien (strabismus)
  • lui oog (amblyopie)
  • dubbelzien (diplopie)
  • oogbewegingsstoornissen
  • verziendheid, bijziendheid, cilindrische-refractie afwijkingen bij kinderen
  • specifieke hoofdpijn- en leesklachten

Optometrist add

Een optometrist onderzoekt en meet afwijkingen aan de ogen om medische oorzaken uit te sluiten. Als het nodig is adviseert een optometrist corrigerende brillenglazen/contactlenzen of andere optische hulpmiddelen. Daarnaast kan de optometrist adviezen en oefeningen geven. Eventueel verwijst een optometrist u naar de huisarts of oogarts. Door bepaalde taken over te nemen van de oogarts, zorgt de optometrist voor kortere wachttijden in het ziekenhuis. De optometristen in het SKB houden zich o.a. bezig met:

  • oogmetingen
  • opsporen van afwijkingen of ziektes aan het oog
  • voorlichting en advies
  • afnemen van functieonderzoeken


De optometristen houden elke dag van de week spreekuur en hebben waar nodig direct contact met de oogarts.

Technisch oogheelkundig assistent (TOA) add

Een Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA) doet het vooronderzoek voor de oogarts tijdens de spreekuren. Tijdens het spreekuur komt u eerst bij de TOA. Deze neemt de anamnese af, neemt de visus op, meet de oogdruk en doet verder onderzoek al naar gelang de klachten. Eventueel druppelt de TOA de ogen om de pupillen te verwijden. Daarna gaat u naar de oogarts.

Naast de ondersteunende functie doet een TOA onderzoeken zoals oogmetingen, fundusfotografie (netvliesfoto’s), OCT (3D netvliesfoto’s), gezichtsveldonderzoek (GVO) en echografie. Al deze onderzoeken worden uitgevoerd onder supervisie van de oogarts.

arrow_back arrow_forward

Onze zorgverleners

F.C.A.P. Dijkman
F.C.A.P. Dijkman BIG 49047293401 Oogarts
A.F. Meijer
A.F. Meijer BIG 19026440801 Oogarts
D.B. Beetsma
D.B. Beetsma BIG 59063117701 Oogarts
A.M.D. Braakenburg
A.M.D. Braakenburg BIG 49066143601 Oogarts
W. Vaandrager
W. Vaandrager BIG 59024390801 Oogarts
M.J. Vaessen
M.J. Vaessen BIG 79914920201 Oogarts
C. Wesselink
C. Wesselink BIG 89910199001 Oogarts
S. Kamar
S. Kamar BIG 29915126701 Oogarts
A.J. Bleeker
A.J. Bleeker BIG 59919419601 Oogarts
M.B.J. Doorenbos
M.B.J. Doorenbos BIG 69919554701 Oogarts
Praktische informatie
Route: 6.5
0543 54 45 50
Telefonische openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.
Winterswijk
Wachttijd tot de eerste afspraak: 83 dagen
Direct naar