Ga direct naar inhoud

Netvliesloslating

Een netvliesloslating komt jaarlijks bij ongeveer bij 10 tot 18 op de 100.000 mensen voor. Als dit niet behandeld wordt, kan het leiden tot slecht zien of blindheid.

Oorzaken 
De meeste netvliesloslatingen worden veroorzaakt door scheurtjes in het netvlies. Wanneer er een scheurtje is ontstaan, kan er vocht tussen het netvlies en de diepere lagen van het oog komen. Dit wordt netvliesloslating genoemd. Het netvlies kan op elke leeftijd losraken, maar bij ouderen en bijzienden is het risico groter. Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Soms is een ongeval, bijvoorbeeld een klap of een bal op het oog, de oorzaak.

Klachten
Bij netvliesloslating kunt u de volgende klachten hebben:

  • Zwevende vlekjes of deeltjes. Dit zijn troebelingen in het glasvocht die waargenomen worden als spinnetjes, vliegjes of sliertjes.
  • Lichtflitsen. Deze worden soms beschreven als "bliksemschichten" en kunnen duiden op het ontstaan van een scheurtje in het netvlies of een netvliesloslating, maar zijn niet altijd aanwezig.
  • Gezichtsvelduitval. Als het netvlies loslaat werkt dat deel van het netvlies niet goed en wordt een donkere vlek waargenomen. Omdat een netvliesloslating aan de rand van het netvlies ontstaat, begint gezichtsvelduitval vaak ook aan de rand van het blikveld.
  • Slechter zicht. Als het middelste deel van het netvlies (de gele vlek, of "macula") loslaat, wordt het zicht slechter. Ook kan het zicht slechter worden als de netvliesloslating gepaard gaat met een bloeding in het glasvocht.


Onderzoek 
Aan de buitenkant van het oog is een netvliesloslating niet te zien. Neem daarom contact op met uw huisarts als uw zicht uitvalt of als u lichtflitsen of donkere zwevende deeltjes ziet. De huisarts kan u verwijzen naar de oogarts. De oogarts zal het netvlies onderzoeken door eerst de pupil te verwijden. Vervolgens bekijkt de oogarts het netvlies aan de binnenzijde van het oog. Meestal weet u dan direct of er een netvliesscheurtje of netvliesloslating is. Bij een bloeding in het glasvocht is dit niet goed te zien en wordt met een echo vastgesteld of het netvlies losgelaten heeft. Dit onderzoek is pijnloos.

Behandeling 
Als er een gaatje in het netvlies zit zonder netvliesloslating, dan wordt u behandeld door middel van laserstralen. Deze behandeling kan een netvliesloslating meestal voorkomen.

Als er wél een netvliesloslating is, dan is een operatie nodig om het netvlies weer aan de diepere laag te verkleven. Meestal is een glasvochtoperatie nodig (vitrectomie). Voor een glasvochtoperatie wordt u verwezen naar een ziekenhuis waar oogartsen werken die hierin zijn gespecialiseerd. Een operatie voor een netvliesloslating wordt niet in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix uitgevoerd.

Direct naar