Ga direct naar inhoud

Ooglidontsteking (blepharitis)

Blepharitis is een ontsteking van de ooglidrand waarbij de haarzakjes en talgkliertjes in de ooglidrand ontstoken zijn. Het gaat vaak gepaard met jeuk, tranende ogen, steken, irritatie, een branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Soms raakt ook het oog geïnfecteerd en soms wordt het hoornvlies aangetast door zweervorming. Het is bijna altijd een chronisch probleem. Een ooglidontsteking kan op verschillende leeftijden voorkomen.

Oorzaken
Er zijn twee soorten ooglidontstekingen:

  • Een ooglidontsteking aan de voorkant van het ooglid, bij de wimpers
  • Een ooglidontsteking aan de achterkant van het ooglid, bij de talgklieren


Bij een ooglidontsteking aan de voorkant van het ooglid blijft er talg en schilfers aan en tussen de wimpers kleven. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd. Teveel bacteriën tussen de schilfers en talg zorgen voor nog meer irritatie. Als gevolg van deze ontsteking kunnen ook het slijmvlies en hoornvlies gaan ontsteken. Mensen met eczeem hebben vaker deze vorm van ooglidontsteking.

Bij een ooglidontsteking aan de achterkant van het ooglid werken de kliertjes van Meibom niet goed. Talg kan zich opstapelen in de klieren waardoor deze verstopt raken. Talg heeft als functie om een vettig laagje op de traanfilm te produceren, waardoor de traanlaag niet te snel verdampt. Zo blijft het oog langer vochtig. Als de talgklieren verstopt raken drogen de ogen sneller uit.

Behandeling 
De behandeling van een ooglidontsteking bestaat uit het goed schoonmaken van de oogharen en ooglidranden om opgehoopt talg en schilfers te verwijderen. Bijvoorbeeld met een wattenstaafje. Door de oogleden daarnaast te verwarmen met een warm washandje, wordt de talg zachter en kan het makkelijker uit de klieren worden gemasseerd. Met behulp van kunsttranen kunt u uw ogen daarnaast vochtig houden. In sommige situaties bieden ontstekingsremmende oogdruppels, oogdruppels met antibiotica of antibiotica in tabletvorm een uitkomst. Deze zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Direct naar