Ga direct naar inhoud

Gezichtsveldonderzoek

Het gezichtsveld is het hele gebied dat we kunnen zien terwijl we recht vooruit kijken. Het punt waar we naar kijken zien we scherp terwijl we het gebied daarom heen minder scherp zien. Een goed gezichtsveld is erg belangrijk in ons dagelijks leven. Het voorkomt bijvoorbeeld dat we ergens tegenaan lopen, ergens over struikelen of iets omgooien. Ook in het verkeer is een goed gezichtsveld erg belangrijk. De meest voorkomende redenen om een gezichtsveldonderzoek te maken zijn:

  • Een onverklaarbaar laag gezichtsvermogen
  • Glaucoom
  • Neurologische afwijkingen
  • Oogzenuw afwijkingen
  • Medicijngebruik (b.v. Amiodaron of Sabril)


Door een gezichtsveldonderzoek te maken kijken we of er afwijkingen in het gezichtsveld zijn ontstaan. Deze afwijkingen noemen we ook wel scotomen.

Het gezichtsveldonderzoek
Voor het onderzoek wordt één oog afgeplakt en u krijgt een drukknop in de hand. De kin wordt geplaatst op een kinsteun zodat u in een halve bol kijkt. Wij vragen u tijdens het hele onderzoek te kijken naar een vast punt. Om dat punt verschijnen lichtflitsjes van verschillende lichtsterkte. Iedere keer als u dat lichtflitsje ziet, kunt u dit aangeven door op de drukknop te drukken. De computer registreert waar het lichtje is waargenomen en bij welke lichtsterkte u het lichtje heeft waargenomen. Het onderzoek duurt gemiddeld 10 minuten per oog.

Uitslag onderzoek
Van uw oogarts hoort u de uitslag van het onderzoek.

Direct naar