A A A

Algemene ontstekingsremmers

Voor de behandeling van reumatische ontstekingsziektes bestaan verschillende medicijnen die ontstekingen kunnen remmen.

NSAID’s

NSAID's zijn ontstekingsremmende pijnstillers (zoals diclofenac en ibuprofen). Deze medicijnen werken pijnstillend en hebben daarnaast ook vaak een gunstige invloed op stijfheid en de mate van gewrichtszwelling. Ze worden regelmatig voorgeschreven bij reumatische ontstekingziektes, zoals jicht, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. Meer informatie over NAID's vindt u in de folder.

Colchicine

Colchicine is een pijnstillende ontstekingsremmer, die de lichamelijke afweer (weerstand) niet vermindert. Het wordt regelmatig gebruikt in de vorm van een ‘kuur’ van enkele dagen tot weken om ontstekingsaanvallen af te remmen, zoals bij jicht of pseudojicht. Het wordt ook wel dagelijks langdurig gebruikt om de kans op ontsteking te verminderen, zoals bij reumatische ontstekingsziektes die vooral rondom de Middellandse Zee voorkomen (‘Familiaire Mediterrane Koorts’ en ‘De ziekte van Behçet’). Door ontstekingen te remmen nemen de klachten af. Het medicijn kan schade aan ontstoken weefsels vertragen of voorkomen.

Prednison (corticosteroïden)

Prednison is een krachtige ontstekingsremmer, die regelmatig wordt voorgeschreven voor allerlei reumatische ontstekingsziektes en andere vormen van ontsteking. De stof ‘prednison’ wordt in de lever omgezet in de werkzame stof ‘prednisolon’. Het behoort tot een groep medicijnen met de naam corticosteroïden. Deze medicijnen lijken op een hormoon dat de bijnierschors aanmaakt en hebben een ontstekingsremmend effect. Hierdoor verminderen reumatische klachten als pijn, stijfheid en zwelling van gewrichten. Meestal werkt prednison snel, soms al binnen enkele dagen. Maar het is ook mogelijk dat er enkele weken nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.

Aanvullende behandeling

Bij chronische reumatische ontstekingsziektes is naast algemene ontstekingsremmers meestal een aanvullende onderhoudsbehandeling nodig. Dat wil zeggen dat het een langdurige basisbehandeling van een reumatische aandoening is.

Voor jicht schrijft de arts een urinezuurverlagende therapie voor.

Voor andere vormen van reumatische gewrichtsontstekingsziektes, reumatische bindweefselontstekingsziektes of reumatische bloedvatontstekingsziektes worden zogenoemde anti-reumatische medicijnen voorgeschreven: DMARD’s (een afkorting van de Engelse benaming ‘Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs’). DMARD’s remmen ontstekingen, waardoor de klachten afnemen. Ook kunnen DMARD’s schade aan de gewrichten en andere ontstoken weefsels vertragen of voorkomen.

Direct naar
Goed, veilig & gastvrij