• Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Nucleaire geneeskunde

Algemene informatie
Onderzoek & behandeling
Aandoeningen
Patiëntenfolders

Route 4.4
Telefoonnummer 0543 - 54 42 72

Wat is nucleaire geneeskunde?

Nucleaire geneeskunde is het medisch specialisme dat opnamen van het lichaam maakt met behulp van radioactieve stoffen. Hierdoor kunnen bij de patiënt diverse afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar worden gemaakt, die u en uw behandelend arts belangrijke informatie geven over uw ziekte. Ook kunnen bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen worden behandeld, bijvoorbeeld schildklierziekten met radioactief jodium en pijnlijke uitzaaiingen in de botten bij prostaatkanker. Speciaal voor kinderen is er een filmpje met uitleg over nucleaire geneeskunde: Sunny & Tim - Lichtjes in je lichaam.

Patiënten worden voor een nucleair geneeskundig onderzoek doorverwezen door verschillende specialisten, zoals de internist, orthopeed, cardioloog of chirurg. De onderzoeken helpen de aanvragend specialist bij het stellen van een diagnose en het bepalen van een goede behandeling. De nucleair geneeskundige beoordeelt het onderzoek en maakt een verslag voor de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslagen wordt meestal door de behandelend specialist met de patiënt besproken.

Bij onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgen patiënten een radioactieve stof toegediend. De onderzoeken zijn veilig omdat hierbij zo weinig mogelijk straling wordt gebruikt. Voor de meeste onderzoeken op de nucleaire geneeskunde geldt dat de straling vergelijkbaar is met die van een CT-scan (röntgenonderzoek). Ondanks de lage stralingsdosis, willen wij ongeboren kinderen zoveel mogelijk beschermen tegen straling. Wij verzoeken u dan ook contact met ons op te nemen indien u zwanger bent.

De gebruikte radioactieve stof verschilt per onderzoek. Afhankelijk hiervan vindt opname plaats door bepaalde delen van het lichaam of door specifieke organen. De straling die de radioactieve stof uitzendt vanuit de delen van het lichaam of het orgaan waarin de stof is opgenomen, wordt geregistreerd met een speciale camera en omgezet in beelden.

Twee voorbeelden van nucleaire geneeskundige onderzoeken:

 123

Video 1: Normale PET-scan van het gehele lichaam. De stapeling in de hersenen en het hart hoort hoger te zijn dan in de rest van het lichaam.

Botscan

Video 2: Botscan met CT van de onderrug en het bekken, waarop diverse afwijkingen worden gezien die passen bij slijtage (atrose). Onder andere tussen de wervels L4 en L5 en aan de achterzijde van de rechterheup.

 
 
 

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services