Ga direct naar inhoud

Hartscan na inspanning en na rust

Met behulp van een hartscan (myocard-perfusie-scintigrafie) wordt de doorbloeding van de hartspier onderzocht na inspanning en na rust. Tijdens dit onderzoek maakt de medisch nucleair werker foto’s van uw hart.

Het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen, het inspanningsonderzoek en het rustonderzoek.

Inspanningsonderzoek
Tijdens de eerste afspraak maken we de inspanningsscan. Dit duurt ongeveer 1,5 uur, inclusief wachttijd. Nadat u uw bovenkleding uit heeft gedaan, brengt een verpleegkundige een infuusnaald aan in uw arm en meet uw bloeddruk. Ook krijgt u plakkers op uw borstkas voor het maken van een EGC (hartfilmpje). Het inspanningsonderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

  • Inspanningsonderzoek op de fiets
  • Inspanningsonderzoek op de fiets met medicijnen
  • Inspanningsonderzoek met medicijnen


Bij een fietstest fietst u ongeveer 10 minuten op een hometrainer. Tijdens de inspanning wordt u voortdurend in de gaten gehouden met behulp van de hartmonitor en het meten van uw bloeddruk. Als u de maximale inspanning heeft bereikt, spuit de medisch nucleair werker via het infuus de licht radioactieve vloeistof in. Als u de maximale inspanning tijdens de fietstest niet haalt, krijgt u via de infuusnaald alsnog een medicijn toegediend.

Het inspanningsonderzoek kan ook zonder een fietstest worden uitgevoerd. U gaat dan op bed liggen en krijgt via het infuus een medicijn toegediend. Hiermee wordt het effect van lichamelijk inspanning nagebootst. Daarna spuit de medisch nucleair werker via het infuus de licht radioactieve vloeistof in.

De licht radioactieve vloeistof maakt het hart zichtbaar op de foto’s en de CT-scan die daarna worden gemaakt.

Rustonderzoek
Tijdens de tweede afspraak maken we de rustscan. Dit duurt ongeveer 1 uur, inclusief wachttijd. U krijgt een injectie in uw arm met een licht radioactieve vloeistof. Na 30 minuten is deze stof opgenomen in de hartspier. Het is belangrijk dat u tijdens de wachttijd vet voedsel eet en wat drinkt. Als de wachttijd voorbij is, neemt u plaats in de wachtkamer. U wordt opgehaald en naar de ruimte gebracht waar de foto’s van uw hart worden gemaakt. U ligt ongeveer 20 minuten met een ontbloot bovenlichaam op uw rug op de onderzoektafel. De camera draait gedeeltelijk om u heen. Hierna maken wij een CT-scan van uw hart, dit duurt enkele minuten. Bekijk voor meer informatie ook de video met uitleg over een scintigrafie.

Uitslag
De nucleair geneeskundige beoordeelt het onderzoek. De uitslag van de hartscan krijgt u tijdens de afspraak met uw behandelend arts.

Direct naar