• Home
  • Print
  • contact
  • Blog
  • Zorgverlenerslogin
Goed, veilig en gastvrij

Onze specialisten

Bulten Dr. B.F. Bulten Nucleair Geneeskundige

Nucleaire geneeskunde

Poligang: 4 (einde van de gang)
Telefoonnummer 0543 54 42 72

Afspraak maken
Het secretariaat van de aanvragend arts maakt een de afspraak. Patiënten kunnen niet zelf een onderzoek aanvragen.

Bereikbaarheid
De afdeling is op werkdagen bereikbaar op bovengenoemd telefoonnummer. Buiten kantooruren is de afdeling voor spoedgevallen te bereiken via de telefooncentrale, telefoonnummer 0543 54 44 44.

Wachttijden
Voor myocardperfusiescans (onderzoek van de doorbloeding van het hart) bestaat een wachttijd van circa 2 weken. Voor alle overige onderzoeken, inclusief PET-CT onderzoeken (dit onderzoek wordt verricht in Rijnstate Arnhem), kunt u binnen één week terecht.

Wat is nucleaire geneeskunde
Nucleaire geneeskunde is het medisch specialisme dat opnamen van het lichaam maakt met behulp van radioactieve stoffen. Hierdoor kunnen bij de patiënt diverse afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar worden gemaakt, die u en uw behandelend arts belangrijke informatie geven omtrent uw ziekte. Ook kunnen bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen worden behandeld, bijvoorbeeld schildklierziekten met radioactief jodium en pijnlijke uitzaaiingen in de botten bij prostaatkanker.

Patiënten worden voor een nucleair geneeskundig onderzoek doorverwezen door verschillende specialisten zoals de internist, de orthopeed, de cardioloog of de chirurg. De onderzoeken helpen de aanvragend specialist bij het stellen van een diagnose en het bepalen van een goede behandeling.

Bij onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt de patiënt een radioactieve stof toegediend. De onderzoeken zijn veilig omdat hierbij zo weinig mogelijk straling wordt gebruikt. Voor de meeste onderzoeken op de nucleaire geneeskunde geldt dat de straling vergelijkbaar is met die van een CT-scan. Ondanks de lage stralingsdosis, willen wij ongeboren kinderen zoveel mogelijk beschermen tegen straling. Wij verzoeken u dan ook contact met ons op te nemen indien u zwanger bent.

De gebruikte radioactieve stof verschilt per onderzoek. Afhankelijk hiervan vindt opname plaats door bepaalde delen van het lichaam of door specifieke organen. De straling die de radioactieve stof uitzendt vanuit de delen van het lichaam of het orgaan waarin de stof is opgenomen, wordt geregistreerd met een speciale camera en omgezet in beelden.

De nucleair geneeskundige beoordeelt het onderzoek en maakt een verslag voor de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslagen wordt meestal door de behandelend specialist met de patiënt besproken.

Twee voorbeelden van nucleaire geneeskundige onderzoeken:

 123

Video 1. Normale PET-scan van het gehele lichaam. De stapeling in de hersenen en het hart hoort hoger te zijn dan in de rest van het lichaam.

Botscan

Video 2. Botscan met CT van de onderrug en het bekken, waarop diverse afwijkingen worden gezien die passen bij slijtage (atrose). Onder andere tussen de wervels L4 en L5 en aan de achterzijde van de rechterheup.

 

Polikliniek
Verpleegafdeling
Aandoening & behandeling
Inhoud
Patiëntenfolders

Deel deze pagina op:

Google+

‹ Terug

RSS icon Actueel
08 feb 2018

Ik Pas: zet uw alcoholgebruik 40 dagen ‘op pauze’

Wilt u vaker nee zeggen tegen een glas bier of wijn? Zet uw alcoholconsumptie dan 30 of 40 dagen op pauze en doe mee met ‘Ik Pas’. De landelijke actie start op 14 februari en aanmelden kan..


22 dec 2017

Bert Kleinlugtenbeld, lid Raad van Bestuur, verlaat Santiz

De Raad van Toezicht van Santiz, de fusieorganisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem, heeft kennis genomen van het aanstaande vertre..


Blog icon Blog
SKB legt uit: alles over de overgang
15-02-2018

SKB legt uit: alles over de overgang

De menopauze (of overgang) is geen ziekte. Maar vrouwen kunnen zich er wel ziek door voelen. De overgang duurt gemiddeld tien jaar en is een belangrijke fase in het leven van een vrouw. Goede informatie en deskundige...

17 maart: Open Dag!
15-02-2018

17 maart: Open Dag!

Santiz, locatie Streekziekenhuis Koning Beatrix (SKB), houdt op zaterdag 17 maart een Open Dag. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen achter de schermen van het ziekenhuis. De Open Dag is een laagdrempelige...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
ontwikkeling en realisatie: HPU internet services