Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • Print
  • contact
  • Zorgverlenerslogin

Nucleaire geneeskunde

Algemene informatie
Onderzoek & behandeling
Aandoeningen
Patiëntenfolders

Poligang: 4 (einde van de gang)
Telefoonnummer 0543 54 42 72

Afspraak maken
Het secretariaat van de aanvragend arts maakt een de afspraak. Patiënten kunnen niet zelf een onderzoek aanvragen.

Bereikbaarheid
De afdeling is op werkdagen bereikbaar op bovengenoemd telefoonnummer. Buiten kantooruren is de afdeling voor spoedgevallen te bereiken via de telefooncentrale, telefoonnummer 0543 54 44 44.

Wachttijden
Voor myocardperfusiescans (onderzoek van de doorbloeding van het hart) bestaat een wachttijd van circa 2 weken. Voor alle overige onderzoeken, inclusief PET-CT onderzoeken (dit onderzoek wordt verricht in Rijnstate Arnhem), kunt u binnen één week terecht.

Wat is nucleaire geneeskunde
Nucleaire geneeskunde is het medisch specialisme dat opnamen van het lichaam maakt met behulp van radioactieve stoffen. Hierdoor kunnen bij de patiënt diverse afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar worden gemaakt, die u en uw behandelend arts belangrijke informatie geven omtrent uw ziekte. Ook kunnen bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen worden behandeld, bijvoorbeeld schildklierziekten met radioactief jodium en pijnlijke uitzaaiingen in de botten bij prostaatkanker.

Patiënten worden voor een nucleair geneeskundig onderzoek doorverwezen door verschillende specialisten zoals de internist, de orthopeed, de cardioloog of de chirurg. De onderzoeken helpen de aanvragend specialist bij het stellen van een diagnose en het bepalen van een goede behandeling.

Bij onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt de patiënt een radioactieve stof toegediend. De onderzoeken zijn veilig omdat hierbij zo weinig mogelijk straling wordt gebruikt. Voor de meeste onderzoeken op de nucleaire geneeskunde geldt dat de straling vergelijkbaar is met die van een CT-scan. Ondanks de lage stralingsdosis, willen wij ongeboren kinderen zoveel mogelijk beschermen tegen straling. Wij verzoeken u dan ook contact met ons op te nemen indien u zwanger bent.

De gebruikte radioactieve stof verschilt per onderzoek. Afhankelijk hiervan vindt opname plaats door bepaalde delen van het lichaam of door specifieke organen. De straling die de radioactieve stof uitzendt vanuit de delen van het lichaam of het orgaan waarin de stof is opgenomen, wordt geregistreerd met een speciale camera en omgezet in beelden.

De nucleair geneeskundige beoordeelt het onderzoek en maakt een verslag voor de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslagen wordt meestal door de behandelend specialist met de patiënt besproken.

Twee voorbeelden van nucleaire geneeskundige onderzoeken:

 123

Video 1. Normale PET-scan van het gehele lichaam. De stapeling in de hersenen en het hart hoort hoger te zijn dan in de rest van het lichaam.

Botscan

Video 2. Botscan met CT van de onderrug en het bekken, waarop diverse afwijkingen worden gezien die passen bij slijtage (atrose). Onder andere tussen de wervels L4 en L5 en aan de achterzijde van de rechterheup.

 

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services