A A A

Melanoom

Dermatologie: route 2.4
Telefoonnummer: 0543 54 42 75

Een melanoom is een vorm van huidkanker. Huidkanker is een veel voorkomende kankersoort in Nederland. Risicofactoren bij het krijgen van huidkanker zijn overmatige zonblootstelling, zonnebankgebruik, zonverbranding (op kinderleeftijd) en erfelijke aanleg.

Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen van de huid. Deze pigmentcellen zitten overal in de huid en daarin wordt bruin pigment aangemaakt dat de kleur geeft aan de huid. Dit pigment beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Bij moedervlekken liggen heel veel van deze pigmentcellen in een kluitje bij elkaar. Als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen spreken we van een melanoom. Een melanoom kan overal in de huid ontstaan, soms ook in een bestaande moedervlek.

Klachten en symptomen
Melanomen kunnen op alle plekken van het lichaam voorkomen. Bij vrouwen komt deze vorm van kanker vaker voor op de benen; bij mannen op de romp. Een melanoom kan ontstaan uit een goedaardige of onrustige moedervlek of in een ’gave’ huid. Een melanoom is meestal groter dan een gewone moedervlek. Er zijn een aantal grote verschillen:

  • Een melanoom heeft een andere vorm dan een moedervlek.
  • Pigment is vaak onregelmatig. Naast bruin en zwart kunnen de kleuren rood, paars, blauw, grijs, wit of een combinatie van kleuren voorkomen.
  • Sommige melanomen maken zelfs geen pigment, waardoor er een licht of roze-rood gezwel ontstaat.
  • Soms geeft een melanoom geen klachten. Als een melanoom wel klachten geeft kan het gezwel jeuken of kunnen er bloedingen of wondjes ontstaan in het gezwel.


Onderzoek en behandeling

In het Overzicht aandoening, onderzoek en behandeling vindt u welke onderzoeken en behandelingen u bij de behandeling van melanoom kunt krijgen. Een melanoom is een agressief groeiende huidkanker, waarbij er kans bestaat op uitzaaiing. Bij een verdenking van een melanoom is het dan ook belangrijk om snel te behandelen. In dat geval wordt er met spoed een afspraak gemaakt bij de dermatoloog, waar u diezelfde week nog terecht kunt.

In het SKB volgt u een vastgelegd traject. Dat noemen we het Zorgpad Melanoom en is een serie van afspraken over het onderzoek naar en de behandeling van het melanoom. Bekijk het Zorgpad Melanoom hier.

Interessante websites

Direct naar
Goed, veilig & gastvrij