Ga direct naar inhoud

"We zijn een soort mini ziekenhuis"

Kennismaken met De medewerkers van de buitenpolikliniek Eibergen

Gepubliceerd op: 12 april 2022

Kim, Marieke, Melanie en Ina zijn de vaste gezichten van de buitenpolikliniek van het SKB in Eibergen. Al sinds de opening in juni 2018 staan zij dagelijks klaar voor onze patiënten uit Eibergen en omgeving. Samen vertellen de dames over hun werk en wat dit zo leuk maakt: “We zijn een soort mini ziekenhuis.” 

De buitenpolikliniek bevindt zich inmiddels bijna drie jaar op de begane grond van het Hageman Medisch Centrum (HMC) in Eibergen. Patiënten kunnen er terecht voor de spreekuren van veertien verschillende specialismen. Daarnaast worden er röntgenfoto’s, longfunctieonderzoeken, hartecho’s en hartfilmpjes gemaakt en poliklinische ingrepen verricht zoals ooglidcorrecties. Ook kunnen mensen er bloedprikken. Kim, Marieke, Melanie en Ina kom je overal tegen: “We ondersteunen alle specialismen, van Dermatologie, Plastische Chirurgie en Gynaecologie tot aan Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Dat maakt ons werk heel afwisselend en leuk.”

Mini ziekenhuis

De dames hebben allemaal een opleiding tot verpleegkundige of polikliniek assistente en veel ervaring in de zorg. “We regelen alles hier zelf. Van de wasserij tot het bestellen van medicijnen, het in elkaar zetten van een gynaecologische stoel of het schoonmaken van de koffieautomaat.” Verder zitten ze vaak bij de spreekuren van specialismen en helpen ze bij het uitvoeren van medische ingrepen. “Veel patiënten die hier komen, noemen ons een ‘mini ziekenhuis’. Tegelijkertijd zijn patiënten ook verbaasd over hoe groot het hier is”, vertellen ze lachend. De buitenpolikliniek heeft zes spreekkamers, een poliklinische behandelkamer en een röntgenkamer. “Ondanks de medische reden waarvoor patiënten hier komen, geven ze vaak aan dat het minder ‘ziekenhuisachtig’ voelt door de kleinschaligheid en de gemoedelijke sfeer.”

Aangename sfeer 

Het team doet er alles aan om patiënten zich op hun gemak te laten voelen. “Dat kunnen we doordat het hier lang niet zo groot is als een algemeen ziekenhuis. Wij hebben bijvoorbeeld maar één wachtkamer en onze balie staat als het ware in de wachtkamer. Hierdoor hebben we veel contact met patiënten en kunnen we ze gemakkelijk een kop koffie aanbieden.” Ook de uitstraling speelt een belangrijke rol. De buitenpoli heeft een mooie fotowand waarop het oude ziekenhuis van Eibergen staat afgebeeld. “Deze hebben we in 2020 dankzij Stichting Vrienden van het SKB in ontvangst genomen. De fotowand maakt veel reacties los bij patiënten en we hebben dan ook al veel mooie en indrukwekkende verhalen gehoord. Dit maakt ons werk nog mooier.”

Korte lijnen met collega’s en partners

Niet alleen met patiënten is er veel contact, maar ook met de collega’s in Winterswijk en de partners in het HMC. “In het HMC zijn onder andere ook de BENU apotheek en twee huisartsen gevestigd. Zo kunnen we snel afstemmen en overgaan tot actie. En als we iets willen overleggen met een van de poli’s in Winterswijk, kunnen we altijd bellen of mailen. Door deze korte lijnen kunnen we goed samenwerken met iedereen. Dat is fijn voor ons, maar ook voor onze patiënten.”

Hecht team

Samen zorgen Kim, Marieke, Melanie en Ina er elke week weer voor dat alles op rolletjes verloopt. “We zijn vanaf het eerste moment een hecht team. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en we vullen elkaar aan. Doordat we met zoveel verschillende specialismen werken, weten we niet de diepgang maar wel de breedte. Dat maakt ons werk interessant. En iedereen werkt op wisselende dagen. Geen dag is daardoor hetzelfde.”

Kijk hier voor meer informatie over de buitenpolikliniek in Eibergen.

Direct naar