Ga direct naar inhoud

Voorbereiden op een operatie

U leest hieronder wat u kunt verwachten in de voorbereiding op een operatie. 

Nuchter

Om braken tijdens de narcose te voorkomen moet u tijdens de operatie nuchter zijn. Dit geldt ook als met u een ruggenprik of andere vorm van verdoving is afgesproken. Het kan namelijk voorkomen dat de verdoving niet lukt en u alsnog een algehele narcose krijgt. 

Volwassenen

Voor volwassenen betekent dit: 

  • Eten mag tot 6 uur voor opnametijd, maar alleen licht verteerbare voeding (bijvoorbeeld een belegd beschuitje of cracker) 
  • Drinken mag tot 2 uur voor opnametijd, maar alleen helder vloeibaar, zoals water, thee, zwarte koffie of vruchtensap zonder vruchtvlees. Dus géén melk of yoghurtdrink. 

Kinderen

Voor kinderen betekent dit:

  • Eten mag tot 6 uur voor opnametijd
  • Drinken mag tot 1 uur voor opnametijd, maar alleen helder vloeibaar, zoals water, thee, zwarte koffie of vruchtensap zonder vruchtvlees. Dus géén melk of yoghurtdrink.

    Voor kinderen tot 1 jaar gelden andere afspraken wat betreft moedermelk/kunstvoeding:

  • Moedermelk: uiterlijk 3 uur voor de opnametijd
  • Kunstvoeding: uiterlijk 4 uur voor de opnametijd (poedermelk, zuigelingenvoeding)

 

Tanden poetsen en medicijnen

Op de dag van opname mag u gewoon uw tanden poetsen. Verder bepreekt de anesthesioloog op de polikliniek van te voren met u welke van uw eigen medicijnen u voor de operatie nog mag innemen.

Niet roken

Roken is, zoals altijd, af te raden. Geadviseerd wordt zo lang mogelijk voor de operatie niet meer te roken, omdat de ademhalingswegen van rokers geïrriteerd zijn en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Bovendien kan hoesten na de operatie erg pijnlijk zijn. Ook hebben rokers een lichte koolmonoxidevergiftiging waardoor het bloed minder zuurstof kan opnemen.

Kleding en accessoires

Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. U krijgt een papieren onderbroek aan, in veel gevallen mag u ook uw eigen onderbroek aanhouden. Als het nodig is, wordt u vlak voor de operatie geschoren op de plaats waar geopereerd wordt. Voor de operatie moet u sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen. Ook piercings, zeker een tongpiercing,  moeten worden verwijderd. Uw bril mag u ophouden en een gehoorapparaat mag inblijven. Wanneer het noodzakelijk is wordt een gebitsprothese op de operatiekamer vlak voor de narcose uit de mond genomen. Dames wordt gevraagd geen make-up en nagellak te dragen. U moet op de afdeling het operatiegebied markeren met een zwart pijltje.

Paracetamol en rustgevend tabletje

Als voorbereiding op de pijnbestrijding krijgt u op de afdeling paracetamoltabletten of een zetpil. Indien nodig krijgt u ook een rustgevend tabletje. 

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. Regelmatig zullen uw gegevens als naam en geboortedatum worden gecontroleerd.

Op de holding

Op de holding wordt u voorbereid op de narcose of verdoving. U krijgt plakkers op uw borst om uw hartslag te controleren en een klemmetje op uw vinger meet het zuurstofgehalte in uw bloed. De bloeddruk wordt aan de arm gemeten. Ook nemen we de temperatuur op. U krijgt een infuusnaaldje in uw arm, waarop soms een infuus wordt aangesloten. Als u een algehele narcose krijgt, gaat u vanuit de holding naar de operatiekamer waar de narcose wordt toegediend. Een ruggenprik of blockverdoving wordt meestal op de holding gegeven.

Beeldverhaal - De holding

Een patiënt wordt geopereerd aan de schouder. Voordat ze geopereerd wordt, wordt ze van de verpleegafdeling naar de holding gebracht. Dat is de voorbereidingsruimte bij de operatiekamers. Hoe lang iemand op de holding verblijft, verschilt. Bij deze patiënt duurt de voorbereiding ongeveer een uur.  Bekijk hier de holding met uitleg per onderdeel (download pdf).

Direct naar