Ga direct naar inhoud

Voorbereiden op een operatie

Om braken tijdens de narcose te voorkomen moet u tijdens de operatie nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf de avond voor de opname (vanaf 24.00 uur) niet mag eten of drinken. Wanneer u wel hebt gegeten, wordt de operatie uitgesteld. Tot 2 uur voor het tijdstip van opname mag u nog een glaasje water of thee met suiker drinken. Een slokje water om medicijnen in te nemen is ook toegestaan. Ook mag u uw tanden poetsen. De anesthesioloog bespreekt op de polikliniek met u welke van uw eigen medicijnen u voor de operatie nog mag innemen.

Wanneer een ruggenprik of andere vorm van verdoving met u is afgesproken dient u ook nuchter te zijn, het kan immers voorkomen dat de verdoving niet lukt en u alsnog een algehele narcose krijgt.

Roken is, zoals altijd, af te raden. Geadviseerd wordt zo lang mogelijk voor de operatie niet meer te roken, omdat de ademhalingswegen van rokers geïrriteerd zijn en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Bovendien kan hoesten na de operatie erg pijnlijk zijn. Ook hebben rokers een lichte koolmonoxidevergiftiging waardoor het bloed minder zuurstof kan opnemen.

Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. U krijgt een papieren onderbroek aan, in veel gevallen mag u ook uw eigen onderbroek aanhouden. Als het nodig is, wordt u vlak voor de operatie geschoren op de plaats waar geopereerd wordt. Voor de operatie moet u sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen. Ook piercings, zeker een tongpiercing,  moeten worden verwijderd. Uw bril mag u ophouden en een gehoorapparaat mag inblijven. Wanneer het noodzakelijk is wordt een gebitsprothese op de operatiekamer vlak voor de narcose uit de mond genomen. Dames wordt gevraagd geen make-up en nagellak te dragen. U moet op de afdeling het operatiegebied markeren met een zwart pijltje.

Als voorbereiding op de pijnbestrijding krijgt u op de afdeling paracetamoltabletten of een zetpil. Indien nodig krijgt u ook een rustgevend tabletje. De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. Regelmatig zullen uw gegevens als naam en geboortedatum worden gecontroleerd.

Op de holding wordt u voorbereid op de narcose of verdoving. U krijgt plakkers op uw borst om uw hartslag te controleren en een klemmetje op uw vinger meet het zuurstofgehalte in uw bloed. De bloeddruk wordt aan de arm gemeten. Ook nemen we de temperatuur op. U krijgt een infuusnaaldje in uw arm, waarop soms een infuus wordt aangesloten. Indien u een algehele narcose krijgt, gaat u vanuit de holding naar de operatiekamer waar de narcose wordt toegediend. Een ruggenprik of blockverdoving wordt meestal op de holding gegeven.

Beeldverhaal - De holding

Een patiënt wordt geopereerd aan de schouder. Voordat ze geopereerd wordt, wordt ze van de verpleegafdeling naar de holding gebracht. Dat is de voorbereidingsruimte bij de operatiekamers. Hoe lang iemand op de holding verblijft, verschilt. Bij deze patiënt duurt de voorbereiding ongeveer een uur.  Bekijk hier de holding met uitleg per onderdeel (download pdf).

Direct naar