Ga direct naar inhoud

SKB informeert patiënten over mogelijke slijtage knieprothese uit de periode 2008 – 2012

16 december 2022

Gepubliceerd op: 16 december 2022
img-4155c-2-klein-6.jpg

Van april 2008 tot en met april 2012 heeft het SKB knieprotheses (optetrak-protheses) gebruikt van fabrikant Exactech. Helaas blijkt uit onderzoek van de fabrikant dat er een risico op versnelde slijtage van het kunststof is. Bij een deel van de patiënten met deze prothese kunnen na verloop van tijd klachten ontstaan waardoor de prothese mogelijk vervangen moet worden. De fabrikant heeft ons hierover geïnformeerd. 

We nemen deze informatie serieus en realiseren ons dat dit veel impact voor patiënten kan hebben. Afgelopen week hebben wij alle patiënten met de betreffende knieprothese persoonlijk geïnformeerd. Er is een uitnodiging gestuurd naar deze patiënten om ter controle een röntgenfoto te laten maken.  

Na april 2012 zijn wij gestopt met het gebruik van de Exactech-protheses. Vanaf mei 2012 werken wij met knieprotheses van een andere fabrikant. 

Wat is er aan de hand?

Onderzoek laat zien dat patiënten met de knieprothese van Exactech vaker een revisie (vervangende operatie) nodig hebben. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat een probleem met het destijds door de fabrikant gebruikte verpakkingsmateriaal hiervan de oorzaak is. Hierdoor is sprake van een verhoogd risico dat het materiaal van de prothese en/of het bot slijt. 

Niet iedereen krijgt klachten. Als er klachten ontstaan, gaat het om klachten zoals een dikke, pijnlijke knie en moeite met lopen of staan. Wanneer daar niets aan wordt gedaan, bestaat er een risico dat de prothese loslaat. Bij klachten is een operatie om de prothese te vervangen mogelijk een oplossing. 

Vervolg

Wij vinden het belangrijk om deze patiënten goed te informeren en hen verder te helpen. Daarom hebben we patiënten een uitnodiging gestuurd om een afspraak te maken voor een röntgenfoto. De orthopeed beoordeelt de foto en informeert patiënten persoonlijk over de uitkomst, geeft een advies op maat en bekijkt samen met de patiënt naar het beste vervolg. Voor een deel van de patiënten is een vervangende operatie mogelijk de beste oplossing. Wij streven ernaar deze operaties in 2023 uit te voeren. Zo nodig realiseren wij daarvoor extra capaciteit.  

Vragen

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen? Bekijk de pagina met veelgestelde vragen

Direct naar