Ga direct naar inhoud

Optetrak-prothese van Exactech

Gepubliceerd op: 13 december 2022

Onderzoek van de fabrikant Exactech wijst uit dat er een probleem was met het destijds door de fabrikant gebruikte verpakkingsmateriaal van de knieprothese (optetrak-prothese). Daardoor is er een risico op versnelde slijtage van het kunststof van de knieprothese. Bij een deel van de patiënten met deze prothese kunnen na verloop van tijd klachten ontstaan, waardoor de prothese vervangen moet worden. Wij nemen deze informatie serieus. Op deze pagina vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Vragen over klachten en vervolg
add

Voor patiënten met een knieprothese (optetrak-prothese) van Exactech

Welke klachten kan ik krijgen?
Niet iedereen krijgt klachten. Als er klachten ontstaan, begint het vaak met klachten zoals een dikke, pijnlijke knie en moeite met lopen of staan. 

Wat is het advies als ik klachten heb?
Wij adviseren om een afspraak voor een röntgenfoto te maken. De orthopeed kan beoordelen of de knieprothese de oorzaak van de klachten is en zoekt samen met u naar de beste oplossing. 

Wat is het advies als ik geen klachten heb? 
Niet iedereen krijgt klachten. Uit voorzorg adviseren wij alle patiënten met een knieprothese van Exactech om een röntgenfoto te laten maken. De orthopeed beoordeelt de röntgenfoto, bespreekt de situatie met u en informeert u persoonlijk over de uitkomsten van de foto en het vervolg. 

Wat kan de oorzaak van de klachten zijn? 
Bij elke knieprothese is er een klein risico op versnelde slijtage van het kunststof, met de kans dat een prothese vervangen moet worden. Uit onderzoek van de fabrikant van uw knieprothese blijkt dat patiënten met een knieprothese van het type dat ook bij u is geplaatst, vaker een vervangende operatie nodig hebben. Uit het onderzoek blijkt ook dat een probleem met het destijds door de fabrikant gebruikte verpakkingsmateriaal hiervan de oorzaak is. Hierdoor bestaat er een groter risico dan normaal dat het materiaal van de prothese en/of het bot slijt. 

Hoe groot is de kans op klachten?
Het is lastig in te schatten hoe groot de kans is op klachten. Niet iedere patiënt krijgt klachten. Ook is  niet elke klacht het gevolg van de (optetrak-prothese) van Exactech en ook niet altijd is een vervangende operatie vereist. Dit kan per individu verschillend zijn. Het is niet ongewoon dat een knieprothese na 10 jaar klachten kan veroorzaken. Ook bij andere knieprotheses komt het voor dat er na verloop van tijd klachten kunnen ontstaan. Om die reden adviseren wij u om een röntgenfoto te laten maken. De orthopeed kan dan beoordelen of de klachten samenhangen met de gebruikte knieprothese en kan samen met u afwegen wat voor u de beste optie is. U krijgt advies op maat. 

Moet mijn knieprothese verwijderd worden?
Niet altijd is een operatie vereist. Om te kunnen beoordelen of u een operatie nodig heeft, maken wij graag een röntgenfoto ter controle. Wij vragen u om hiervoor een afspraak te maken, zodat wij samen met u kunnen kijken wat voor u de beste aanpak is. De orthopeed beoordeelt de foto en informeert u persoonlijk over de uitkomsten van de foto en het vervolg. De orthopeed kiest samen met u het best passende vervolg. Als u geen klachten heeft en het resultaat van de röntgenfoto goed is, kan de knieprothese soms blijven zitten. Wel vinden wij het van belang om jaarlijks te controleren of het nog steeds goed gaat met u en uw knie. Om die reden nodigen wij u graag elk jaar uit voor een controlefoto om uw knie goed in de gaten te houden.   

Kan ik een afspraak krijgen bij de orthopeed?
Wij vragen u om een afspraak te maken voor een röntgenfoto ter controle van uw knie. De orthopeed beoordeelt uw foto en informeert u persoonlijk over de uitkomsten van de foto en het vervolg. 

Hoe snel kan ik terecht voor een röntgenfoto?
Om een afspraak te maken voor een röntgenfoto kunt u bellen naar 0543 – 54 42 16. U krijgt een afspraak zo snel als mogelijk is. We starten in december 2022 met het maken van röntgenfoto’s. 

Hoe snel kan ik terecht voor een operatie? 
Niet altijd is een operatie vereist. Om te kunnen beoordelen of u een operatie nodig heeft, maken wij graag een röntgenfoto van uw knie ter controle. Wij vragen u om hiervoor een afspraak te maken, zodat wij samen met u kunnen kijken wat voor u de beste aanpak is. Voor een deel van de patiënten zal een vervangende operatie mogelijk de beste aanpak zijn. Wij streven ernaar deze operaties in 2023 uit te voeren. Zo nodig realiseren wij daarvoor extra capaciteit. Als een operatie nodig is, bepaalt de orthopeed op basis van medische urgentie wat een goed moment is. Dit gaat uiteraard in samenspraak met u. 

Vragen over de knieprothese (optetrak-prothese) van Exactech
add

Wanneer is de knieprothese (optetrak-prothese) van Exactech in het SKB gebruikt?
De knieprothese (optetrak-protheses) van Exactech is gebruikt in het SKB van april 2008 t/m april 2012. Vanaf mei 2012 zijn we overgestapt op een andere knieprothese. 

Heb ik een knieprothese (optetrak-prothese) van Exactech?
We hebben nauwkeurig uitgezocht welke patiënten een knieprothese (optetrak-protheses) van Exactech hebben ontvangen. Elk onderdeel van een prothese heeft een uniek serienummer. Aan de hand daarvan hebben wij alle patiënten achterhaald die een knieprothese van Exactech hebben ontvangen. Deze patiënten hebben van ons een brief ontvangen. Twijfelt u over welk merk knieprothese u heeft? Neem dan contact op via info@skbwinterswijk.nl

Ik heb geen knieprothese van Exactech, maar ervaar wel klachten. Kan ik een consult krijgen?
Heeft u geen knieprothese van Exactech maar ervaart u wel klachten? Dan kunt u een afspraak maken met uw huisarts. De huisarts onderzoekt uw knie en kan u doorverwijzen voor een consult bij de orthopeed.

Voor patiënten met een knieprothese (optetrak-prothese) van Exactech


Waar kan ik terecht met vragen?
Wij vragen u om u een afspraak te maken voor het maken van een röntgenfoto. De orthopeed beoordeelt de foto en informeert u persoonlijk over de uitkomsten van de foto en het vervolg. Uiteraard kunt u tijdens het consult vragen stellen over uw persoonlijke situatie. 

Wat betekent dit voor mij?
Een operatie is niet altijd nodig. Om te kunnen beoordelen of u een operatie nodig heeft, maken wij graag een röntgenfoto ter controle. Wij vragen u om hiervoor een afspraak te maken, zodat wij samen met u kunnen kijken wat voor u de beste aanpak is. De orthopeed beoordeelt de foto en informeert u persoonlijk over de uitkomsten van de foto en het vervolg. Uiteraard kunt u tijdens het consult ook vragen stellen over uw persoonlijke situatie. 

Is het nodig om een röntgenfoto te laten maken?
Sommige patiënten die de knieprothese (optetrak-prothese) van Exactech hebben gekregen, ervaren klachten. Niet iedereen krijgt klachten. Daarom adviseren wij uit voorzorg alle patiënten met een knieprothese van Exactech om een röntgenfoto te laten maken. De orthopeed beoordeelt de röntgenfoto, bespreekt de situatie met u en informeert u persoonlijk over de uitkomsten van de foto en het vervolg. Om een afspraak te maken of voor verdere vragen over de röntgenfoto kunt u bellen naar 0543 – 54 42 16. Dit telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen van 8.15 uur tot 12.15 uur en van 13.15 uur tot 16.45 uur.

Moet ik de röntgenfoto nu laten maken of kan dat ook over een aantal maanden of een jaar?
Niet iedereen ervaart klachten. Uit voorzorg adviseren wij alle patiënten om op korte termijn een röntgenfoto te laten maken, ook voor uw eigen geruststelling. Het is ook mogelijk om na een aantal maanden of een jaar een röntgenfoto te laten maken. Houdt u dan rekening met het volgende. Moet u in 2023 uw eigen risico aanspreken alleen vanwege uw knieprothese? Dan betaalt het SKB deze kosten. Na 2024 komen de kosten voor uw eigen rekening.

Vragen over de kosten van zorg
add

Voor patiënten met een knieprothese (optetrak-prothese) van Exactech

Wie betaalt de kosten voor mijn ziekenhuisbezoek en een eventuele operatie? 
De kosten van de röntgenfoto en een eventueel vervolg worden betaald door uw zorgverzekeraar. Moet u alleen vanwege de knieprothese in 2022 of 2023 uw eigen risico voor de zorgverzekering aanspreken? Dan is het SKB niet verplicht, maar wel bereid de wettelijke kosten van het eigen risico tot een maximum van €385,- te vergoeden. 

Wie betaalt extra kosten voor revalidatie of andere zorg die nodig is voor herstel?
Zorg in het verzekerde pakket wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Vragen over zorg in een ander ziekenhuis
add

Voor patiënten met een knieprothese (optetrak-prothese) van Exactech

Ik wil graag naar een ander ziekenhuis. Kan dat?
U kunt zelf bepalen in welk ziekenhuis en door welke zorgverlener u geopereerd wordt. Als u een ander ziekenhuis kiest, zorgen wij dat de behandelend arts de juiste informatie ontvangt. 

Ik wil een second opinion, kan dat? 
U mag altijd een andere zorgverlener vragen om een tweede mening of second opinion.

Als ik in een ander ziekenhuis geopereerd wordt, hoe worden de kosten dan vergoed?
De kosten van de ziekenhuiszorg worden betaald door uw zorgverzekeraar. 

Direct naar