Ga direct naar inhoud

Plasproblemen (urine continentiestoornissen)

Een van deze stoornissen is het ongewild verliezen van urine, incontinentie. Het is een aandoening waar ongeveer één miljoen mensen in Nederland hinder van ondervinden. Er zijn verschillende vormen van incontinentie. Elke vorm heeft een andere oorzaak.

Een andere vorm is de overactieve blaas, dat kan zich uiten in heel vaak kleine beetjes moeten plassen, vaak wel meer dan 10 keer op een dag. Of een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen, soms gepaard gaande met het ongewild verlies van urine. Ook moeite met goed uit kunnen plassen past hierbij.

Blaasledigingsstoornissen is een continentiestoornis waarbij de blaas niet of onvolledig leeg geplast kan worden. Een blaas waar altijd een laagje urine in blijft staan is erg vatbaar voor een infecties. Een klacht die dus veel kan voorkomen is een regelmatig terugkerende blaasontsteking.

Voor veel vormen bestaat een behandeling of zijn er technieken aan te leren waardoor de klachten verminderen of verdwijnen. Zijn de klachten niet te behandelen, dan zijn er vaak goede hulpmiddelen om het ongemak te verhelpen of te verminderen.

Direct naar