Ga direct naar inhoud

Pijnstilling met een elastomeer (ballon)

Mocht u pijnstillers nodig hebben tegen uw pijnklachten dan zal dit doorgaans volgens een vast stappenplan gebeuren. Hierbij wordt rekening gehouden met de individuele klachten maar ook wensen. De pijnservice zal u hierin begeleiden.

Pijnstillers als paracetamol en een NSAID’s (b.v. diclofenac) vormen de basis. Is dit niet voldoende dan zal er daarnaast een andere techniek toegepast moeten worden. Een van die technieken is het toedienen van een verdovingsmiddel door een elastomeer. Dit lijkt op een kleine ballon. Door de specifieke eigenschappen van het materiaal pompt deze zichzelf leeg in een bepaalde tijd. Het elastomeer infusiesysteem wordt  aangesloten worden op een plexuscatheter waarmee een (deel van) uw lichaam verdoofd kan worden.

Elastomeer infusiesystemen zijn ontwikkeld om patiënten mobieler te laten zijn en een continue, veilige dosering verdovingsmiddel toe te dienen. Het is een systeem voor eenmalig gebruik. Het elastomeer is na 40 uur leeg, zonodig wordt een nieuwe aangesloten. De pomp is niet afhankelijk van netstroom of batterijen. Er zijn verschillende maten elastomeer beschikbaar en voor kinderen is er een speciale uitvoering verkrijgbaar.

Mocht u een dergelijke pomp krijgen dan bezoekt de pijnservice u dagelijks om u te begeleiden en eventuele vragen te beantwoorden.

Direct naar