Ga direct naar inhoud

Pijnbestrijding na de operatie

Vrijwel elke patiënt krijgt paracetamol tegen de pijn. Vaak wordt diclofenac toegevoegd. Om maagklachten te voorkomen krijgt u daarnaast ook een maagbeschermer voorgeschreven. Wanneer veel pijn wordt verwacht na de operatie worden ook morfine preparaten voorgeschreven in de vorm van een tablet, capsule of injectie. U hoeft niet bang te zijn voor verslaving of gewenning.

Bij grote pijnlijke ingrepen kan de anesthesioloog in sommige gevallen een PCA-pomp (Patient Controlled Analgesia) voorschijven. Met deze pomp heeft u zelf, binnen vooraf bepaalde grenzen, de controle over de pijnstilling. Zodra u meer pijn voelt, kunt u zichzelf door middel van een druk op een knop een hoeveelheid medicijn toedienen via het infuus.

Bij de ruggenprik of de plexusverdoving kan een cathetertje worden achtergelaten om het geopereerde gebied nog enige tijd in lichte mate te verdoven.

Wanneer u naar huis gaat kunt u bij de eigen apotheek of bij de Beatrix Apotheek pijnstillers ophalen. Neemt u de eerste dagen na de operatie deze pijnstillers in zoals is voorgeschreven. Wacht niet tot de pijn hevig is, de pijnstillers werken dan niet meer optimaal. U mag altijd naast de voorgeschreven medicijnen paracetamol innemen, 4 maal daags 1000 milligram.

Ook op de verpleegafdeling wordt  de pijn gemeten. Geeft u direct aan wanneer u teveel pijn ervaart. De verpleegkundige kan u dan op tijd de juiste medicijnen geven.

Direct naar