Ga direct naar inhoud

Neurologie

Algemene informatie
Aandoeningen
Patiëntenfolders

Wat is Neurologie? add

Neurologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, het ruggemerg, de zenuwen en de spieren. De neuroloog behandelt aandoeningen zoals bijvoorbeeld epilepsie, beroerte, MS, de ziekte van Parkinson, maar ziet ook mensen met hernia's, hoofdpijn en het carpaal tunnel syndroom.

Afspraak maken bij de poli Neurologie add

Wilt u een afspraak maken op de polikliniek Neurologie of heeft u een vraag? Dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 0543 - 54 45 20. Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere specialist.

Lees meer over het maken van een afspraak.

Spreekuur buitenpoli Eibergen

Bij de buitenpoli in Eibergen kunt u terecht voor de spreekuren van verschillende specialismen. Ook neurologie valt hieronder. Meer informatie over de buitenpoli Eibergen vindt u op de pagina van de buitenpolikliniek Eibergen.

Spreekuren Neurologie add

Epilepsiespreekuur

Eén keer per maand op dinsdag en donderdag houdt er een epileptoloog een epilepsiespreekuur. De verwijzing loopt via de neuroloog.

Neurochirurgie spreekuur

Eén keer in de twee weken, op vrijdag, houdt dr. Köchling (BIG 19912451601), neurochirurg in MST te Enschede, spreekuur in Winterswijk. Tevens opereert hij eenmaal per twee weken vijf patiënten met een lumbale hernia of lumbale wervelkanaalstenose.

CVA spreekuur

De verpleegkundig specialisten Neurologie CVA-zorg zijn Renata Gierkink en Anoek Forkink. Via het secretariaat van de polikliniek Neurologie kunt u een afspraak maken. 

MS (Multiple Sclerose) poli add

Multiple Sclerose, ook wel MS genoemd, is een ziekte waarbij er ontstekingen ontstaan in de hersenen en het ruggenmerg. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door het eigen afweersysteem van het lichaam.

Afspraak maken

De MS polikliniek is te bereiken via de polikliniek Neurologie. De verpleegkundig specialist Neurologie MS is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag bereikbaar tussen 09.00 en 16.00 uur. Zij is telefonisch bereikbaar via 0543 54 45 79 of 0543 54 45 20 of per e-mail via r.j.h.gierkink@skbwinterswijk.nl.

MS en continentiestoornissen

Wanneer een patiënt met MS op de poli komt, wordt er een uitgebreide vragenlijst doorgenomen waarin ook de eventuele aanwezige continentiestoornissen besproken worden. Wanneer er problemen op dit gebied aanwezig zijn, wordt de patiënt doorverwezen naar de Uroloog en naar de continentieverpleegkundige. Het is bekend dat bij MS patiënten de klachten kunnen sluimeren en niet altijd bewust opgemerkt worden.

Team Neurologie add

Neurologen

 • J.M. Voorend (BIG 49045680301)
 • J.A.F. van der Hoek (BIG 49042966101)
 • R.C.F Smits (BIG 19023967201)
 • I.M.P. Arts (BIG 39055151601)
 • M. Ulubas (BIG 59919540401)

 

Verpleegkundig specialisten

 • Renata Gierkink (BIG 39004010630) 
 • Anoek Forkink (BIG 69061384130)

 

Co-assistenten

Op de afdeling Neurologie doen co-assistenten regelmatig hun co-schap. Ze lopen een aantal weken mee op de polikliniek en in de kliniek, waarbij ze leren zelfstandig een oordeel te vormen over het probleem van de patiënt.

De co-assistenten kijken niet alleen mee, maar nemen zelf een nauwkeurige en gedetailleerde anamnese af en verrichten neurologisch onderzoek. Voor de patiënt betekent dit, dat hij een beginnend arts aan zijn bed of tijdens zijn afspraak kan krijgen. De co-assistent werkt onder supervisie van de neuroloog. Nadat de co-assistent klaar is, zal de neuroloog de patiënt beoordelen op dezelfde manier als hij dat doet bij alle andere patiënten.

Niet alle patiënten worden door de co-assistenten gezien. Wanneer een nieuwe patiënt een afspraak maakt, legt de poliklinieksecretaresse aan de patiënt uit dat het consult een uur langer duurt, in totaal anderhalf uur. Het eerste uur is voor de co-assistent, daarna sluit de neuroloog aan om de bevindingen van de co-assistent door te nemen en de patiënt zelf te bekijken.

Parkinson Netwerk regio Winterswijk add

In de regio Winterswijk is een ParkinsonNetwerk, waaraan speciaal opgeleide fysiotherapeuten, oefentherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en diëtisten deelnemen.

Wat is ParkinsonNet?
ParkinsonNet staat voor een regionaal netwerk van in Parkinson-gespecialiseerde zorgverleners:

 • Medisch specialisten
 • Parkinsonverpleegkundigen
 • Ergotherapeuten
 • Fysiotherapeuten
 • Oefentherapeuten
 • Logopedisten


Deze zorgverleners werken nauw samen om Parkinsonpatiënten zo goed mogelijk te behandelen in hun eigen omgeving. Binnen het ParkinsonNetworden paramedici continu geschoold om Parkinsonpatiënten deskundig te kunnen behandelen.

Uit onderzoek blijkt dat veel Parkinsonpatiënten gebruik maken van eerstelijns paramedische zorg (ergotherapie, fysiotherapie, oefentherapie en logopedie). Vanwege de complexiteit van de aandoening is Parkinson-specifieke deskundigheid een vereiste voor een adequate behandeling. Helaas worden op dit moment veel Parkinsonpatiënten behandeld door paramedici met te weinig specifieke deskundigheid op het gebied van de ziekte van Parkinson. Een tweede probleem is dat paramedici die wél voldoende specifieke deskundigheid hebben niet altijd bekend zijn bij medisch specialisten en huisartsen, waardoor patiënten niet gericht naar hen doorverwezen worden.

Wat is het doel van ParkinsonNet?
ParkinsonNet heeft als doel de kwaliteit van de paramedische zorg voor Parkinsonpatiënten in de eerste lijn te verbeteren. Voor meer informatie over ParkinsonNet en deelnemende paramedici, zie www.parkinsonnet.nl, of neem contact op met de Parkinsonverpleegkundige.

Patiëntenverenigingen Neurologie add

arrow_back arrow_forward

Onze zorgverleners

J.A.F. van der Hoek
J.A.F. van der Hoek BIG 49042966101 Neuroloog
R.C.F. Smits
R.C.F. Smits BIG 19023967201 Neuroloog
I.M.P. Arts
I.M.P. Arts BIG 39055151601 Neuroloog
R.J.H.M. Renata Gierkink
R.J.H.M. Renata Gierkink BIG 39004010630 Verpleegkundig specialist
A. Forkink
A. Forkink BIG 69061384130 Verpleegkundig specialist
J.M. Voorend
J.M. Voorend BIG 49045680301 Neuroloog
M. Ulubas
M. Ulubas BIG 59919540401 Neuroloog
Praktische informatie
Route: 4.1
0543 - 54 45 20
Telefonische openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.
Winterswijk
Wachttijd tot de eerste afspraak: 24 dagen
Eibergen
Wachttijd tot de eerste afspraak: 64 dagen
Direct naar