A A A

MRI-scan

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. De scanner bestaat uit een tunnel, waarin een zeer sterk magneetveld aanwezig is, en een onderzoekstafel. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel en wordt het te  onderzoeken lichaamsdeel in het midden van de tunnel geschoven. Om goede afbeeldingen te krijgen wordt er om het te scannen lichaamsdeel een zogenaamde ’spoel’ geplaatst. Met deze spoel wordt het MRI beeld verkregen. De tunnel is aan beide kanten open en het onderzoek is pijnloos.

Tijdens het scannen hoort u harde kloppende geluiden. Dit kan vervelend voor u zijn. U krijgt van de laborant gehoorbescherming, dit dempt het geluid enigszins. Indien gewenst kunt u naar de radio luisteren. U kunt ook zelf een muziek CD meenemen. Ook krijgt u een knijpballetje in uw hand. Als u hierin knijpt krijgt u contact met de laborant. Er is in de tunnel een microfoon en een luidspreker aanwezig. De laboranten bedienen het MRI-apparaat vanuit een ruimte naast de onderzoekskamer en houden u voortdurend in de gaten.

Tijdens het scannen wordt een serie opnamen gemaakt. Elke opname is een dwarsdoorsnede van het te onderzoeken lichaamsdeel met een dikte van enkele millimeters. Hierbij worden vooral de weke delen (bijv. spieren, zenuwen, kraakbeen, enz.) goed afgebeeld. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek goed stil ligt. Na afloop beoordelen de laborant en/of de radioloog of het onderzoek voldoende informatie heeft opgeleverd. Het komt voor dat er opnieuw opnamen gemaakt moeten worden met contrastvloeistof. Als dit nodig is krijgt u een injectie in de arm met contrastvloeistof. 

Omdat de MRI werkt met een zeer sterke magneet is het van belang om bepaalde risico’s uit te sluiten. U heeft hiervoor, samen met de aanvragend arts, een screeningslijst ingevuld. Het kan zijn dat er voor het MRI onderzoek eerst een foto van uw aangezicht gemaakt wordt om uit te sluiten dat er kleine metaaldeeltjes in uw ogen zitten.

Voor meer informatie over MRI verwijzen wij u graag naar onze patiëntenfolders.

MRI-onderzoek ’s avonds
Sinds eind maart 2012 is het mogelijk om 's avonds een MRI-onderzoek te laten uitvoeren. Onderzoeken waarbij contrastvloeistof nodig is, kunnen niet 's avonds worden gepland. U kunt na uw eerste afspraak bij een arts aangegeven of u ’s avonds of overdag de MRI-scan wil laten maken.

Direct naar
Goed, veilig & gastvrij