Ga direct naar inhoud

Maag-darmonderzoeken (endoscopieën)

De datum voor de afspraak en het onderzoek ontvangt u via de post. Bent u op die datum verhinderd, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan het secretariaat van de internisten, telefoonnummer: 0543 54 43 00 of het secretariaat maag-darm-leverziekten, telefoonnummer: 0543 54 42 26.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan kunt u zich melden bij de balie van de dagbehandeling (route 7.5). Het onderzoek vindt plaats op de endoscopieafdeling (route 7.4).

Spreekuur
Een deel van de patiënten die door de huisarts naar het SKB worden verwezen voor een maag- of darmonderzoek, komt het op verpleegkundig spreekuur Endoscopie. De endoscopieverpleegkundigen bespreken met de patiënt wat het onderzoek inhoudt en wat er daarna gebeurt. Dit alles gebeurt onder supervisie van één van de internisten.

Het verpleegkundig spreekuur vindt iedere dag (behalve vrijdagmiddag) twee keer ('s morgens en 's middags) plaats.

Het telefonisch spreekuur is dagelijks van 11.30 tot 12.15 uur via telefoonnummer 0543 54 48 04.

Endoscopieverpleegkundigen
In het SKB werken vijf endoscopieverpleegkundigen.

Wat is een endoscopie
Een endoscopie is een onderzoek waarbij een arts door een flexibele slang in het lichaam kijkt. 'Endo' betekent 'van binnen' en 'scopie' wil zeggen 'kijken'. Dit gebeurt met een endoscoop of gastroscoop, een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een lampje en een camera. Hiermee kunnen artsen via de mond of via de anus naar binnen gaan om een diagnose te stellen. Op een tv-scherm is dan te zien wat er mis is in bijvoorbeeld de maag of in de dikke darm.

In het geval van een endoscopie, kan het gaat om verschillende maag-darmonderzoeken, te weten:

  • Gastroscopie/duodenoscopie (inspecteren van slokdarm, maag en twaalfvingerigedarm).
  • Colonscopie (inspecteren van de dikke darm)
  • Sigmoidscopie( inspecteren van het laatste deel van de dikke darm)
  • PEG catheter plaatsen of verwijderen (voedingssonde plaatsen of verwijderen via de buikwand in de maag).
  • PH meting (24 uurs zuurgraadmeting in de slokdarm)

 

Beeldverhaal - De scopiekamer
Op de scopiekamer komen patiënten voor een onderzoek met een flexibele endoscoop. Tijdens een endoscopie kunnen organen zoals de slokdarm, maag, darm of longen bekeken worden. Met een dunne, flexibele slang met een kleine camera kan de arts in het lichaam kijken. Tijdens het onderzoek kunnen kleine stukjes weefsel worden weggenomen voor onderzoek. In het SKB zijn twee scopiekamers, deze bevinden zich op afdeling 7.4.

Simone heeft vandaag een onderzoek aan haar slokdarm en maag. Ze heeft zich gemeld op de Dagbehandeling en is vanuit daar begeleid naar de scopiekamer. Bekijk hier de scopiekamer met uitleg per onderdeel (download pdf).

Direct naar