Ga direct naar inhoud

Fysiotherapie en poliklinische longrevalidatie

Bewegen is gezond. Door lichaamsbeweging verbetert u uw uithoudingsvermogen. De spieren waarmee u ademhaalt, worden sterker en uw benauwdheid vermindert. Als u voldoende beweegt, blijft u op latere leeftijd langer zelfstandig. U kunt ook makkelijker zelf naar buiten en bij anderen op bezoek gaan. Bewegen gaat heel goed samen met COPD. Want ook als u deze longziekte heeft, zijn er gelukkig veel manieren om uw conditie te verbeteren. Dat kunt u alleen doen of in een groep, onder begeleiding of samen met lotgenoten, thuis of in een sportcentrum.

Binnen het ziekenhuis kunnen patiënten met Astma en/of COPD deelnemen aan de poliklinische longrevalidatie. Het doel van de revalidatie is het verminderen van de nadelige gevolgen van Astma en/of COPD bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Daarnaast is er aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit van leven, er wordt uitleg gegeven over het ziektebeeld, medicatie, ademhaling en ademhalingsoefeningen, voeding, stoppen met roken en hoe u om moet gaan met de klachten.

Voordat u start met de revalidatie zult u nog eerst een aantal onderzoeken moeten ondergaan, zoals een fietstest en een spiermassatest. De poliklinische longrevalidatie vindt plaats op de afdeling Revalidatiegeneeskunde, route 3.3. Drie keer per week wordt er geoefend in de oefenzaal. In de oefenzaal zijn hometrainers, roeimachines, loopband en gewichten aanwezig. U traint altijd onder begeleiding van de fysiotherapeut. De verpleegkundig specialisten Lisette Drenthen (BIG 19053256830) of Sibylla Bos (BIG 99008275430) begeleiden u tijdens deze periode. In een het multidiciplinair overleg met longartsen, fysiotherapeut, diëtist en verpleegkundig specialist worden de vorderingen tijdens de revalidatie besproken.

Direct naar