A A A

Een sportmedisch onderzoek is belangrijk voor iedere sporter

Sporters met een sportblessure, maar ook beginnende en professionele sporters of mensen die (weer) willen gaan sporten zijn welkom bij sportarts Henk-Jan Klooster. “Sporters zoals hardlopers of wielrenners kunnen terecht voor een keuring, een test en advies. Maar er komen ook mensen die een sportopleiding willen doen en oudere sporters die willen gaan sporten en zich afvragen of het verantwoord is om (weer) te gaan sporten. Een sportmedisch onderzoek voordat je intensief gaat sporten is voor iedereen van belang. Het geeft een goed beeld van hoe je ervoor staat.”

De maatschappij is er meer en meer op gericht om zo weinig mogelijk te bewegen; met de afstandsbediening in de hand hoeven we niet meer op te staan, het aantal elektrische fi etsen groeit spectaculair en kinderen worden vaker met de auto naar school gebracht. Sportarts Klooster: “Het draait steeds meer om het gemak van de mens en dat terwijl bewegen zo belangrijk is voor onze gezondheid en om onze conditie op peil te houden.”

Preventief
“Zeker voor mensen van 35 jaar en ouder die (weer) willen sporten is een preventief onderzoek belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten in
beeld te brengen”, vertelt de sportarts. We kennen allemaal wel de berichten van sporters die tijdens hardlopen of wielrennen door een afwijking aan het hart of de hartklep onderuit gingen met fatale gevolgen. “Maar dat niet alleen, ook blessures door een verkeerde stand van de voeten zie ik vaak op de poli. Hardlopen is een behoorlijke belasting voor je gewrichten. Wil je gaan hardlopen, dan moet je dat rustig opbouwen. Het is prima om geleidelijk aan te beginnen met één minuut lopen en de looptijd te vergroten aan de hand van een opbouwschema. Maar zeker niet meteen vijf kilometer gaan hardlopen. De kans op blessures door overbelasting of een verkeerde belasting is dan te groot.” Een preventief onderzoek geeft inzicht in iemands conditie en wordt vergoed via de aanvullende zorgverzekering. Mensen met een blessure of klacht komen op de poli na verwijzing van de huisarts. Dat consult wordt via de basisverzekering vergoed.

Sportmedisch onderzoek
Een sportmedisch onderzoek begint met een vragenlijst die mensen vooraf invullen. Een ingevulde lijst geeft een beeld over iemands gezondheidsgeschiedenis en leefstijl; over ziektes, blessures, operaties, ziekenhuisopnames, hart- of longklachten, allergieën, medicijngebruik en erfelijke aandoeningen. “En we willen graag weten wat mensen op dat moment aan sport doen, welke sport ze willen gaan uitoefenen en wat hun voedingspatroon is”, licht de sportarts toe. “Nadat we de vragenlijst doornemen, volgt een lichamelijk onderzoek waarbij we kijken naar het gewicht, vetpercentage, de bloedvaten, de gewrichten de spierlengtes en de stabiliteit. We luisteren naar het hart en de longen, doen bloedonderzoek naar het cholesterol- en zuurstofgehalte, urineonderzoek om te testen op suikerziekte en om te zien of de nieren goed functioneren, we testen de ogen en de longen en doen een inspanningstest met een hartfilmpje. Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur en levert een totaalplaatje van iemands algehele gezondheid, conditie en belastbaarheid. Na het onderzoek bespreken we de resultaten en geven we een advies afgestemd op de sport die mensen (willen gaan) doen.”

Gezonde leefstijl
Bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. “Dat begint al bij de jeugd; overgewicht onder jongeren neemt toe en dat is verontrustend. Naast te weinig beweging zijn frisdrank en alcohol vaak boosdoeners, daar zitten veel koolhydraten in. Maar op de poli zie ik ook
ouderen die willen gaan wielrennen en bijvoorbeeld de Alpe d’Huez willen fietsen voor het goede doel. Tijdens de voorbereiding van deze tocht lijkt er soms meer aandacht te zijn voor de aankoop van een dure fiets dan voor de conditie van de wielrenner”, constateert Klooster. “Een sportmedische keuring vooraf is echt geen overbodige luxe; overgewicht is niet alleen belastend voor de gewrichten, maar de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten is ook groter. Bovendien is het in Italië en Frankrijk verplicht om bij deelname aan grote sportevenementen
een medische verklaring te laten zien. Ook voor een sport zoals duiken is het verstandig om eerst een sportmedisch onderzoek te doen. Zo kun je veel ellende voorkomen.”

Verantwoord bewegen
Regelmatig bewegen betekent iedere dag minimaal een half uur, bijvoorbeeld dertig minuten wandelen of in de tuin werken. Daarnaast twee keer per week een half uurtje intensief bewegen. Dat betekent doorstappen of doorfietsen, iets doen waar je hartslag van omhoog gaat en waar je moe van wordt. Letten op je voeding is ook belangrijk; drie keer per dag gevarieerd eten. Vooral het ontbijt is belangrijk en veel groente en fruit en wees matig met vlees. Zin in een tussendoortje? Fruit is een goed alternatief.

Henk-Jan Klooster werkt als sportarts in het SKB en het Slingeland Ziekenhuis. “Sportgeneeskunde is een gevarieerd vak, je hebt met allerlei soorten mensen te maken. Ik zie beginnende en professionele sporters. Van zes tot tachtig jaar. Maar ook leden van sportclubs, waaronder de Graafschap spelers.”

Direct naar
Goed, veilig & gastvrij