Ga direct naar inhoud

SKB gaat steeds meer afval scheiden

17 april 2024

Gepubliceerd op: 17 april 2024

Waar gaat ons afval eigenlijk naar toe en wat gebeurt er mee? En heeft afval scheiden eigenlijk wel zin? Mooie vragen, zeker omdat wij binnen SKB zelf dit jaar ook ons afval steeds meer gaan scheiden. Daarom bekeek een groep SKB-ers met eigen ogen hoe dat werkt. PreZero verwerkt ons afval en helpt ons om stappen te zetten naar steeds minder restafval en meer recycling. We brachten een bezoek aan de grootste en modernste plasticsorteerfabriek van Europa en kregen een rondleiding. Zo konden we zelf zien hoe zij een grote berg plastic (en veel andere zooi) sorteren in 14 verschillende soorten materiaal. 

Sorteerproces

In deze fabriek komt al het plastic dat opgehaald wordt door PreZero samen, gaat het in een enorme container en dan begint het sorteerproces. Via een soort ‘lunapark’ van lopende banden, draaiende trommels, schuddende plateau’s, magneten die aantrekken of afstoten worden alle soorten plastic en ander afval dat er eigenlijk niet in thuishoort van elkaar gescheiden. Wat er overblijft, zijn grote vierkante samengeperste blokken per plasticsoort. Klaar om een deurtje verder te gaan voor recycling. 

Heeft afval scheiden wel zin?

Het antwoord op de vraag: heeft afval scheiden eigenlijk wel zin? Dat is dus: ja, zeker heeft het zin! Van het grootste deel van het plastic kan weer iets anders gemaakt worden. In Nederland gebruiken we 512 miljoen kilo plastic verpakkingen per jaar(!). Nu wordt de helft daarvan gerecycled. Daar zit ruimte voor verbetering. Daar gaan wij als SKB meer aan bij dragen. Dit jaar zetten we stappen om ook ons afval zoveel mogelijk scheiden.

Direct naar