Ga direct naar inhoud

Darmoperaties (ERAS)

Sinds 1 februari 2021 voeren we in het SKB darmoperaties uit volgens de vernieuwde ERAS methode. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery, oftewel verbeterd herstel na een operatie. Het is een wereldwijd toegepaste en wetenschappelijk bewezen methode om patiënten sneller te laten herstellen na een operatie en de kans op complicaties te verkleinen. Patiënten kunnen dankzij deze methode sneller naar huis na een darmoperatie.

Sneller herstellen

Het is bewezen dat patiënten sneller herstellen als ze voor de operatie conditioneel zo fit mogelijk zijn, o.a. door te stoppen met roken, gezond te eten en voldoende te bewegen. Daar is aandacht voor tijdens de aanloop naar de operatie. 

Ook tijdens de operatie zijn er factoren die bijdragen aan sneller herstel. Bij de pijnbestrijding is er aandacht voor het beperken van de nadelige effecten op bijvoorbeeld de werking van maag en darmen. Tot slot herstellen patiënten sneller als ze na de operatie zo snel mogelijk weer in beweging komen en weer direct gaan eten, zodat ze weinig spiermassa verliezen. 

Dit alles met als doel dat patiënten sneller herstellen en dus sneller naar huis kunnen.

Team zorgprofessionals

Bij de vernieuwde ERAS methode is een team van verschillende zorgprofessionals betrokken, zoals de chirurg, anesthesist, fysiotherapeut, diëtiste, verpleegkundige en zorgassistente.

Direct naar