Ga direct naar inhoud

Behandeling van spataderen

Spataderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld:

Radiofrequente ablatie (RFA, VNUS)

Een moderne manier van behandeling is de RadioFrequente Ablatie (RFA-) methode. Bij RFA wordt een katheterdraad ingebracht in uw spataderen, waarna verwarming en vervolgens verschrompeling van de spatader plaatsvindt door middel van radiogolven.

Strippen

Het strippen is één van de bekendste methoden om spataderen te verwijderen. Wanneer er een lekkage is in meerdere kleppen van een oppervlakkige ader, wordt deze ader weggehaald. Eerst wordt de spatader losgemaakt van het omliggende weefsel. Daarna wordt de ader via een kleine snede uit het been verwijderd.

Onderbinden met wegspuiten gecombineerd

Hierbij wordt de verbinding tussen de diepe en oppervlakkige ader met een kleine snede in de lies of in de knieholte verwijderd. Deze ingreep kan vaak onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Daarna worden de spataderen op het been weggespoten.

EVLT (laser)

De EVLT procedure is een moderne methode bij het behandelen van spataderen. Na plaatselijke verdoving wordt een lang dun slangetje in de spatader gebracht. Dit slangetje levert laserenergie af aan de wand van het bloedvat. De vaatwand krimpt en het bloedvat sluit zich. Als de spatader is gesloten zal het bloed worden omgeleid via andere, gezonde aderen en de spatader wordt ’opgeruimd’ door het lichaam.

Echogeleide foamsclerotherapie

Bij echogeleide foamsclerotherapie wordt de spatader ingespoten met een schuimvloeistof dat een (milde) chemische irritatie van de spataderwand veroorzaakt. Dit heeft tot gevolg dat de spataderwand verkleeft en hierdoor verschrompeld. Uw lichaam zal deze verschrompelde spatader vanzelf opruimen. U wordt een of enkele malen zonder verdoving geprikt met een hele kleine naald.

Direct naar