Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Melanoom

Huidkanker is een veel voorkomende kankersoort in Nederland, zowel bij mannen als vrouwen. De meest voorkomende huidkankersoorten zijn het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Risicofactoren voor het krijgen van huidkanker zijn: overmatige zonblootstelling, zonnebank gebruik, zonverbranding op kinderleeftijd en erfelijke aanleg. In het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van huidkanker. In het SKB zijn vier dermatologen werkzaam.

Melanoom
Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen van de huid (de melanocyten). Deze pigmentcellen zitten overal in de huid. In deze cellen wordt een bruin pigment aangemaakt, dat de kleur geeft aan de huid. Dit pigment beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van zonlicht. De pigmentcellen zijn gelijkmatig verdeeld over de gehele huid. In moedervlekken liggen heel veel van deze pigmentcellen in een kluitje bij elkaar.

Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen. Omdat de pigmentcellen overal voorkomen, kan een melanoom ook overal in de huid ontstaan. Soms ontstaat een melanoom in een reeds bestaande moedervlek.

Het melanoom  is een agressief groeiende huidkanker waarbij er een kans bestaat op uitzaaiing. Bij verdenking van een melanoom is het dan ook van belang snel om te behandelen. In het SKB wordt er in dat geval met spoed een afspraak gemaakt bij de dermatoloog. U kunt dezelfde week nog terecht.

Deelname aan wetenschappelijk onderzoek
In het SKB wordt deelgenomen aan landelijke en Europese onderzoeken, waarvoor u in aanmerking zou kunnen komen. De specialist zal dit met u bespreken indien dit op u van toepassing is.

Lees meer over:

 

Specialismen

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services