Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
 • Home
 • Mijn SKB
 • SKBaby
 • Print
 • contact

Behandeling van borstkanker

We kennen tegenwoordig vele verschillende soorten behandelingen tegen borstkanker:

 • operatieve verwijdering van de tumor, de gehele borst of van de lymfklieren (okselkliertoilet)
 • chemotherapie
 • doelgerichte therapie
 • hormonale therapie
 • hyperthermie


Aan de hand van alle uitslagen (mammografie, echografie, MRI, weefselonderzoek, lymfklieronderzoek) is het meestal mogelijk om een volledig behandelplan op te stellen. Als deze gegevens echter onvoldoende zekerheid geven over de noodzaak/winst van een (na-)behandeling, vragen we nog een extra weefselonderzoek aan, een zogenaamde genexpressietest (Blueprint, Mammaprint).
 
Volgorde van behandelingen
Naast de soorten behandelingen is de volgorde van behandelingen van belang. Als er op grond van de gegevens (nog) geen indicatie voor chemotherapie (en immunotherapie) bestaat, zal de behandeling beginnen met een operatie (zie borstoperatie). Als er al wel een indicatie voor deze medicijnbehandeling is, zullen we vaak adviseren om de operatie uit te stellen tot na de medicijnbehandeling. Deze omgekeerde behandelvolgorde (‘neoadjuvante’ behandeling) kent namelijk vele voordelen. Uw arts zal u hierover uitleg geven.

Borstoperatie
Het doel van de operatie is om al het tumorweefsel uit de borst weg te halen.
 
Borstsparende operatie
Bij een borstsparende operatie worden de tumor en een voldoende ruime hoeveelheid omringend gezond weefsel verwijderd. Na een borstsparende operatie volgt bijna altijd bestraling van de borst. Dit gebeurt om eventueel achtergebleven kankercellen te vernietigen.
 
Ablatio
Soms is het noodzakelijk of wenselijk om de gehele borstklier te verwijderen (ablatio). Bestraling is dan meestal niet nodig. Een ablatio kan nodig zijn:

 • als de tumor erg groot is of te groot is in verhouding tot de grootte van de borst
 • als er meerdere tumoren in verschillende delen van de borst zijn
 • als er een groot gebied van voorlopercellen van borstkanker in de borst aanwezig is.


Okselkliertoilet
Soms is het noodzakelijk om alle okselklieren te verwijderen, bijvoorbeeld als er uitzaaiingen in meerdere poortwachter klieren zijn gevonden of als er bij echo-onderzoek van de oksel vergrote klieren zijn gevonden, waarvan het weefselonderzoek vervolgens uitzaaiingen laat zien.
Afhankelijk van het aantal lymfklieren waarnaar uitzaaiing heeft plaatsgevonden. Een verwijdering van zowel de gehele borstklier als van de okselklieren heet een amputatie.
 
Borstreconstructie
In geval de gehele borstklier verwijderd zal worden, wordt altijd besproken of er een nieuwe borst gemaakt kan worden. Vaak kan dit in dezelfde operatie als de verwijdering van de borst. Soms wordt er gekozen voor een later tijdstip, bijvoorbeeld als de nabehandeling achter de rug is. U overlegt hierover met de chirurg en plastisch chirurg van ons ziekenhuis. De operatie gebeurt dan in samenwerking met de plastisch chirurg.
 
Deelname aan wetenschappelijk onderzoek
In het SKB wordt deelgenomen aan landelijke en Europese onderzoeken (o.a. EORTC studies), waarvoor u in aanmerking zou kunnen komen. De specialist zal dit met u bespreken indien dit op u van toepassing is.

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services