Ga direct naar inhoud

“Zo’n complex letsel hadden we nog niet meegemaakt!”

Verpleegkundigen Gerdie Duenk (IC) en Henk Oortgiese (IC en SEH) vertellen over die ene patiënt

Gepubliceerd op: 19 april 2022

Het werken op de Spoedeisende Hulp (SEH) en IC is hectisch en afwisselend. Geen minuut, uur of dag is hetzelfde. Iedere patiënt heeft een intensieve zorgvraag en brengt zijn eigen verhaal mee. Verpleegkundigen Gerdie Duenk en Henk Oortgiese hebben veel ervaring. Je zou denken dat ze alle situaties wel een keer hebben meegemaakt. Tot er in de zomer van 2021 een auto voor de Spoedeisende Hulp kwam aangereden. “Het was een groot en bijzonder letsel!”

Henk had die dag dienst. Hij liep naar de auto en zag dat de bijrijder een verwonding had aan zijn voet. “Er was een grote ijzeren plaat uit een takel geschoten en op zijn hak terechtgekomen. Ik zag de handdoek om de voet en schrok, want het was een ernstige verwonding.”

Grote klus

De patiënt werd beoordeeld door de trauma-arts, die al snel besloot de plastisch chirurg erbij te halen. “Meneer had een ernstige verwonding aan de weke delen”, legt Henk uit. “Gelukkig had hij geen pijn. Hij was goed aanspreekbaar, nuchter en helder. De plastisch chirurg gaf aan dat het een grote klus werd. Het doel is immers dat de patiënt weer kan lopen.” Er werd snel en gezamenlijk gehandeld. IC-verpleegkundige Gerdie Duenk zorgde voor het verbinden van de voet, de operatie werd ingepland en de patiënt werd overgebracht naar de afdeling Chirurgie.

Samenwerken

Na de operatie kwam de patiënt weer bij Gerdie op de IC. In de loop van de dag zag zij dat de voet er steeds slechter uit ging zien. “De doorbloeding was niet goed. Op dat moment was de plastisch chirurg afwezig. We hadden nog niet zoveel ervaring met dit soort letsels en bovendien is elke situatie anders. Ik stuurde een foto naar de chirurg om te overleggen over de behandeling. Er werd besloten de patiënt nog een keer te opereren om de bloedvaten te verleggen. Snel schakelen en afstemmen is echt de kracht van ons ziekenhuis. Iedereen is benaderbaar, je hebt je eigen verantwoordelijkheid en we werken als team samen. Dat is prettig voor patiënten én voor mij. En leerzaam!”

Klein en toch groot

Na een periode op de IC lag de patiënt nog een paar weken op een verpleegafdeling. Eén dag voordat hij naar huis mocht, kwam Henk hem tegen. “Hij zat buiten voor de ingang in een rolstoel een visje te eten met zijn vrouw. Meneer was blij dat hij naar huis mocht.” Het persoonlijke contact met patiënten en de korte lijnen in het SKB vindt Gerdie erg prettig. “Meneers vrouw heeft hier ook gelegen met corona. Dat schept toch een band. Ja, het was een bijzonder en uitgebreid letsel. Dit hadden we nog niet eerder meegemaakt, het ziekenhuis had pas sinds kort twee nieuwe plastisch chirurgen in dienst. Hiermee laten we zien dat we als kleiner, maar goed uitgerust ziekenhuis goede én persoonlijke zorg kunnen bieden bij zeer ingewikkelde letsels!”

Centrum Acute Zorg

In het Centrum Acute Zorg werken de IC, Spoedeisende Hulp en Cardio Care intensief samen om de best mogelijke zorg aan patiënten te leveren. Patiënten worden 24 uur per dag bewaakt en behandeld door een divers team. Enkele medewerkers zijn dubbel opgeleid waardoor zij flexibel inzetbaar zijn en elkaar beter kunnen helpen. Wilt u een kijkje nemen achter de deuren, die normaal gesproken gesloten blijven? Volg ons dan op Instagram: skb_intensivecare. 

Direct naar