Ga direct naar inhoud

Weke delen reuma

Weke delen klachten bij reuma hebben betrekking op (pijn)klachten aan spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. De gewrichten zijn hierbij niet aangedaan, maar de omliggende weefsels wel.

Pijnklachten van het bewegingsapparaat (alle delen van het lichaam die bij het bewegen zijn betrokken) vormen een belangrijk deel van alle gezondheidsklachten bij mensen.

  • Klachten die tijdelijk van aard zijn en op één plaats in het lichaam voorkomen zijn lokale pijnsyndromen.
  • Pijn die op meerdere plaatsen in het lichaam voorkomt en langer dan 3 maanden aanhoudt behoort tot het chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom (fibromyalgie).


Slechts een deel van de patiënten met (dan vaak chronische) klachten wordt doorverwezen naar een specialist, zoals de reumatoloog of orthopedisch chirurg. 

Lokale pijnsyndromen en chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom hebben over het algemeen geen directe relatie met reumatische ontstekingsziektes. Maar omdat deze klachten zeer vaak voorkomen, zijn er vele patiënten met een reumatische ontstekingsziektes die daarnaast ook last hebben van een lokaal of chronische gegeneraliseerd pijnsyndroom.

Direct naar