Ga direct naar inhoud

Voorste kruisbandreconstructie

Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en bij draaibewegingen naar voren schiet. Tijdens sporten of door een verkeerde beweging kan de voorste kruisband scheuren. De orthopedisch chirurg zal dan in bepaalde gevallen adviseren de voorste kruisband te vervangen. Dit heet een ‘voorste kruisband reconstructie’.

Voorste kruisbandreconstructie

In het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix worden twee verschillende methoden gebruikt om een gescheurde voorste kruisband te herstellen: de patellapeestechniek en de hamstringtechniek. De orthopedisch chirurg adviseert u over de beste methode in uw situatie. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose of met een ruggenprik.

De patellapeestechniek
Bij de patellapeestechniek maakt de orthopedisch chirurg een nieuwe voorste kruisband van het middelste deel van de pees tussen de knieschijf en het scheenbeen (dit is de patellapees). Aan de uiteinden van deze pees zit een stukje bot, waarmee de pees vastgezet kan worden in het scheenbeen en het dijbeen. Een voordeel van deze techniek is dat de pees meteen stevig vast zit. Een nadeel is echter dat de revalidatie soms langer duurt, omdat er pijnklachten kunnen ontstaan op de plek waar de pees is weggehaald. 

De hamstringtechniek
Bij de hamstringtechniek maakt de orthopedisch chirurg gebruik van één pees van de hamstrings. De hamstrings zitten aan de achterkant van het bovenbeen. De pees wordt vastgezet op de plek van de oorspronkelijke voorste kruisband. Een voordeel van deze methode is dat de revalidatie vaak sneller gaat, omdat er minder pijn ontstaat op de plek waar de pees is weggehaald. 

Herstel na de operatie

Na de operatie krijgt u een drukverband om uw knie. Ook wordt er ter controle een röntgenfoto gemaakt. Als er geen bijzonderheden zijn gaat u naar de verpleegafdeling. 

Revalidatie
De eerste dag na de operatie krijgt start u met fysiotherapie. Als u de oefeningen onder controle heeft, mag u naar huis. Soms kan de operatie in dagbehandeling gedaan worden, afhankelijk van het moment van opereren.

Na ontslag uit het ziekenhuis duurt de volledige revalidatie ongeveer zes maanden tot één jaar. Vier tot zes weken na de operatie zijn lichte werkzaamheden weer toegestaan. Fysiek zwaardere beroepen kunnen, in overleg met de arts, na ongeveer tien tot twaalf weken weer uitgeoefend worden. 

Een operatie aan de achterste kruisband

Een scheur in de achterste kruisband kan worden behandeld met een kijkoperatie. Tijdens deze operatie wordt de kruisband vervangen. Ook wordt eventuele andere schade aan knie verholpen. Vanwege de ligging van de achterste kruisband in de knie, is deze operatie complexer dan een voorste kruisbandreconstructie.

Direct naar