Ga direct naar inhoud

Verzwikte of verstuikte enkel

Vrijwel iedereen verzwikt of verstuikt wel eens een enkel. Bij een verzwikking is de schade beperkt, de enkel is dan alleen een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn. Zijn één of meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd, dan is het een verstuiking. De pijn is heviger, de enkel functioneert niet meer optimaal en er is een gerichte behandeling nodig.

Klachten

Een verstuikte enkel doet pijn. Lopen is meestal niet mogelijk. Vaak ontstaat er vrijwel direct een zwelling door de weefselschade. Meestal zijn ook bloedvaatjes beschadigd, waardoor de enkel blauw kleurt. Het beschadigde weefsel heeft tijd nodig om te herstellen. Is dit herstel niet voldoende, dan blijft de enkel zwak en is de kans op nieuwe verstuikingen groot.

Oorzaken

Een verzwikte of verstuikte enkel ontstaat meestal door een verkeerde beweging, een ongeluk of een val. 

Diagnose

Aan de hand van vragen, lichamelijk onderzoek en eventueel een röntgenfoto kan de orthopedisch chirurg bepalen of de enkel is verzwikt of verstuikt.

Behandeling

Om sneller te herstellen is het belangrijk om de zwelling zoveel mogelijk te beperken. Dit doet u door:

  • de enkel rust te geven en zo min mogelijk druk op uit te oefenen.
  • minstens 15 minuten koelen met ijs. Leg altijd een theedoek of dunne handdoek tussen uw huid en het ijs bevriezing te voorkomen.
  • na het koelen een drukverband om uw enkel te leggen. Dit zorgt voor stevigheid en tegendruk tegen de zwelling.
  • De enkel zoveel mogelijk hoog te houden (vooral de eerste 48 uur), zodat de vochtophoping in de enkel beperkt blijft.

Meestal neemt de zwelling binnen een aantal dagen af.

Bij een ernstige verstuiking zal het herstel langer duren. De orthopedisch chirurg kan u adviseren om de enkel vier tot zes weken zoveel mogelijk te ontlasten. Een verband van tape of een brace geeft meestal voldoende steun, maar soms is gips nodig. In enkele gevallen, bijvoorbeeld bij actieve sporters of als u vaker uw enkel verstuikt, kan de orthopedisch chirurg adviseren om de schade tijdens een operatie te herstellen. Voor een beter herstel is het belangrijk om oefeningen te doen onder begeleiding van de fysiotherapeut. 

Direct naar