Ga direct naar inhoud

Vasculaire dementie

Oorzaak

Vasculaire dementie is de vorm van dementie die wordt veroorzaakt door schade aan de hersenen door doorbloedingsstoornissen, met vaak ook (meerdere) herseninfarcten.

Na de ziekte van Alzheimer is vasculaire dementie de meest voorkomende vorm van dementie. Patiënten hebben in de voorgeschiedenis vaak hart- en vaatziekten. De symptomen van vasculaire dementie worden mede bepaald door welke hersengebieden zijn aangedaan. In het algemeen is bij deze vorm van dementie -in tegenstelling tot bij de ziekte van Alzheimer- het geheugen minder en pas later in het ziekteproces aangedaan. Kenmerkend zijn traagheid in denken en handelen, taalproblemen en problemen met de praxis en logisch denken. Daarnaast leidt de vasculaire schade van de hersenen ook tot lichamelijke problemen, zoals verlammingen, loop- en evenwichtsstoornissen en traagheid. Het verloop van de ziekte is progressief, maar vaak meer trapsgewijs, met stabiele periodes en acute verslechteringen.

Via de poli wordt onderzoek gedaan naar de aard en oorzaak van cognitieve problemen met ook aandacht voor de lichamelijke klachten, psychiatrische stoornissen en gedragsstoornissen. Een hersenscan waarop de vasculaire schade van de hersenen aangetoond kan worden, kan de diagnose vasculaire dementie ondersteunen.

Als sprake is van vasculaire schade, zal er extra aandacht zijn voor het optimaliseren van de behandeling van hart- en vaatziekten, zoals hypertensie. Hiermee wordt geprobeerd verdere hersenschade proberen te beperken.

Een deel van de informatie op deze webpagina is gebaseerd op de volgende bron: www.nvkg.nl

Direct naar