Ga direct naar inhoud

Update: Informatie voor patiënten met slaapapneu over gebruik Philips apparatuur

23 juli 2021

Gepubliceerd op: 23 juli 2021
afbeelding-dreamstation.jpg

In juni heeft Philips bekend gemaakt dat zij beademingsapparaten en slaapapneu-apparaten terugroepen. Dit doen zij omdat er mogelijk een veiligheidsrisico en/of gezondheidsrisico is bij gebruik van deze apparaten. De Phillips Dreamstation is het meest gebruikte apparaat. We hebben aanvullende informatie ontvangen van Philips en de Nederlandse vereniging van Longartsen. 

Dit bericht is aangepast op 23 juli 2021.

Ik gebruik een slaapapneu apparaat van Philips, wat moet ik doen?

Uit de gegevens van de fabrikant blijken geen acute risico’s op gezondheidsschade. Verder onderzoek naar mogelijke risico’s volgt nog. De algemene aanbeveling is voor zowel de beademingstoestellen, als voor de apneu-slaapondersteuningsapparatuur, de therapie voort te zetten. Het stoppen van de behandeling kan een groter risico geven dan het veiligheidsrisico van het gebruik van het apparaat. Uw arts kan samen met u afwegen hoe dit voor u is. Een eventueel gebruik van een filter, ter vermindering  van de hoeveelheid vrijkomende deeltjes, is niet mogelijk voor de CPAP/BiPAP apparatuur en wordt ook niet door de fabrikant geadviseerd. Voor de beademingstoestellen wordt dit wel aanbevolen.

Contact opnemen

U kunt tijdens het telefonisch spreekuur bellen met de slaapapneu-verpleegkundige. Dit kan elke werkdag van 12.00 – 12.30 uur via 0543 – 54 49 06.

Zijn er meldingen gedaan van gezondheidseffecten?

Wereldwijd zijn een klein aantal meldingen gedaan van gezondheidseffecten, zoals  luchtwegirritatie, hoesten en hoofdpijnklachten. Dit waren meldingen buiten Europa. De vrijgekomen (schuim)deeltjes blijken voor het overgrote deel te groot om in de longen te worden opgenomen. De deeltjes kunnen mogelijk neerslaan in de grote luchtwegen en kunnen milde klachten geven zoals hoesten.

Kan ik apparaten van een ander merk wel gebruiken?

Gebruikt u een apparaat van een ander merk, bijvoorbeeld Resmed? Dan kunt u dit gewoon blijven gebruiken. Het gaat alleen om apparaten van Philips.

Welke apparaten roept Philips terug?

In deze bijlage vindt u een overzicht van alle apparaten die Philips terug roept. De fabrikant zal uit voorzorg alle betrokken apparaten de komende periode gaan vervangen, of voorzien van een alternatief schuim dat de problemen uitsluit.

Direct naar