Ga direct naar inhoud

Stem op het project COPD Thuismonitoring

8 maart 2022 - Project COPD Thuismonitoring genomineerd voor Health Valley Bridge Prize 2022 

Gepubliceerd op: 08 maart 2022

Project COPD Thuismonitoring is één van de drie finalisten voor de Health Valley Bridge Prize 2022. Dit project bestaat uit een unieke samenwerking tussen SKB, NAAST, Sensire en Marga Klompé. Dit is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het meest veelbelovende project op gebied van zorginnovatie. Het gaat om projecten waarbij zorginstellingen en ondernemers samen nieuwe technologie inzetten om zorg dichter bij patiënten te brengen en gezondheid te verbeteren. Tijdens de finale op 16 maart wordt de winnaar bekend gemaakt. Tot die tijd is het mogelijk om ons te steunen met uw stem!

 

Wat maakt het COPD Thuismonitoring project bijzonder? 
In oktober 2020 is dit project gestart als pilot. SKB heeft in samenwerking met Medisch Service Centrum NAAST, Sensire en Marga Klompé COPD-patiënten gemonitord met behulp van een app. Doel van het project is om de zelfredzaamheid van COPD patiënten te vergroten. Een ander belangrijk doel is om de signalen van een ernstige longaanval eerder te signaleren en zo de kans op een lange ziekenhuisopname te verkleinen. Patiënten worden met een smartwatch en een app ondersteund om voldoende actief te blijven. Digitale ondersteuning door mantelzorger, eigen fysiotherapeut, longverpleegkundige, Medisch Service Centrum en thuiszorg zijn daarbij heel belangrijk. 

Inzicht in activiteiten en klachten
Lonie Ophof-Fransen is één van de deelnemers aan de proef waarbij COPD patiënten een stappenteller hebben gekregen, gekoppeld aan een app op de smartphone. Voor COPD patiënten is het belangrijk om in beweging te blijven. Via de app krijgt ze inzicht in haar activiteit en haar klachten. Als haar klachten erger worden, krijgt ze via de app een persoonlijk stappenplan. “Ik heb al vaak een longaanval gehad, dus ik weet wat ik dan moet doen. Maar voor patiënten die dat nog niet zo vaak hebben meegemaakt is het heel handig.” Toch zegt ze dat ze nooit meer zonder de stappenteller en de app wil: “Het stimuleert mij echt om meer te bewegen en dat is voor COPD patiënten heel belangrijk om klachten onder controle te houden. Ieder uur krijg ik een melding en dan zie ik hoeveel stappen ik nog moet zetten om mijn persoonlijke doel te halen. Voor mij zijn dat 2.000 stappen per dag. Ook vind ik het een fijn idee dat er, in geval van nood, altijd een zorgprofessional bereikbaar is, ook al is het midden in de nacht.’ 

Steun ons met uw stem!
Op 16 maart staat SKB-collega Lisette Drenthen, verpleegkundig specialist longgeneeskunde in de finale om het project COPD thuismonitoring nog één keer te verdedigen. Tot die tijd kan iedereen stemmen. De winnaar krijgt de prestigieuze Health Valley Bridge Prize 2022 en een bedrag van 15.000 euro. Naast dit project zijn ook Rijnstate en Sensire genomineerd. Meer informatie over de genomineerden en hun projecten vindt u op de website van Health Valley. Daar vindt u ook informatie hoe u uw stem kunt uitbrengen. Stemmen kan tot 16 maart 10.45 uur. Het initiatief dat de meeste internetstemmen krijgt, wint de prijs!

Direct naar