Ga direct naar inhoud

Stap voor stap duurzamer en gezonder

Jan-Willem vertelt over de stappen die wij als ziekenhuis zetten

Gepubliceerd op: 02 februari 2023

Ook in het SKB zetten we ons volop in voor duurzamere zorg. Een gezond milieu en een schone leefomgeving zijn erg belangrijk voor ieders gezondheid. En er valt nog een wereld te winnen. Wist u dat de zorg in Nederland verantwoordelijk is voor 7% van totale CO2 uitstoot? Jan-Willem Berends is manager van het cluster Facilitair en Techniek. Hij vertelt over de stappen die wij als ziekenhuis zetten.

De basis moet goed zijn

“Om echt stappen te zetten, moet je serieus met duurzaamheid aan de slag gaan. Daarvoor moet de basis goed zijn. Dit najaar behaalden we het certificaat voor Milieuthermometer Zilver,” vertelt Jan-Willem. De Milieuthermometer Zorg helpt zorgorganisaties om concreet te werken aan duurzaamheid en betere keuzes te maken als het gaat om milieu. “Ik ben trots dat we Zilver hebben behaald. We laten zien dat we een heel aantal zaken goed voor elkaar hebben en dat we goede plannen hebben om belangrijke vervolgstappen te zetten.”

Voorwaarden

Voor het certificaat Zilver moet je aan veel voorwaarden voldoen. Jan-Willem noemt wat voorbeelden: “Meer dan 80% van de reinigingsmiddelen voor onder meer sanitair heeft een  milieukeurmerk. Een ander voorbeeld is dat inhalatoren voor COPD-patiënten vaak gassen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu. Als het net zo goed is voor de behandeling, dan kiezen we voor het milieuvriendelijke alternatief. Verder gebruiken we in het ziekenhuis veel incontinentiemateriaal. 90% hiervan heeft een vochtindicator zodat dit op het juiste moment gewisseld kan worden. Daardoor besparen we en hebben we minder afval. Verder is ons inkoopbeleid duurzaam. Dat is belangrijk, want zo houden we al bij het inkopen van nieuwe spullen rekening met een zo laag mogelijke impact op het milieu.” 

“Om stappen te zetten, moet je als organisatie serieus met duurzaamheid aan de slag. En dat doen we!”

Wat merkt u ervan? 

Ook als patiënt gaat u steeds meer merken van onze duurzame keuzes. “Zo bieden we bij de patiëntmaaltijden meer vegetarische opties aan. En ook in ons bezoekersrestaurant is het aanbod steeds gezonder. Komt u met de elektrische fiets of scootmobiel naar het ziekenhuis? Dan kunt u deze opladen bij de fietsenstalling. En we hopen ook snel vier oplaadpunten voor elektrische auto’s te hebben. Daarvoor staan we nu op de wachtlijst. Hopelijk zijn we snel aan de beurt!”

Energieneutraal

Om vanaf 2050 energieneutraal te zijn, zetten wij de komende jaren flinke stappen. De aftrap is gemaakt: het SKB koopt alleen nog maar groene energie in. Verder maken we plannen om het dak van het ziekenhuis te isoleren. Binnen enkele jaren wordt bovendien de warmtekrachtkoppeling vervangen. Hiermee dringt het SKB de uitstoot van CO2 met maar liefst 53 procent terug.

Direct naar