Ga direct naar inhoud

Smartglass

Bij de patiënt thuis meekijken met een digitale bril

Patiënten die wondzorg nodig hebben, hoeven niet altijd naar het ziekenhuis te komen voor een controle of behandeling. Dankzij de smart glass, een kleine draagbare computer in de vorm van een bril, kunnen wondverpleegkundigen van het SKB met de thuiszorgverpleegkundige bij de patiënt thuis meekijken. 

Het SKB gebruikt de smart glass in samenwerking met verschillende thuiszorgorganisaties in de Achterhoek. Wondcoördinator Wendy Roelofsen: “De smart glass zetten we in bij patiënten met verschillende soorten wonden, waarbij regelmatige controle en behandeling nodig is. Bij deze patiënten komt vaak al thuiszorg. De thuiszorgverpleegkundige neemt de smart glass mee en als dat nodig is kijk ik via een beveiligde verbinding mee in het ziekenhuis. Ik kan direct vragen stellen en aanwijzingen geven of met de patiënt of een familielid overleggen.”

Even wennen

Patiënten voelen zich thuis veilig en vertrouwd. Toch moeten ze in het begin vaak wennen aan de smart glass. “Het is natuurlijk een gekke gewaarwording. Je hoort me wel, maar ziet me niet”, vertelt Wendy. “Veel patiënten vinden de smart glass een uitkomst. Zij kunnen thuis blijven en hoeven zo geen beroep te doen op een familielid. En dat thuiszorg, het ziekenhuis en de patiënt via de smart glass met elkaar kunnen overleggen ervaren zij als prettig. We kunnen direct de behandeling afstemmen bij de situatie en wensen van de patiënt.”

Doorontwikkeling smart glass

De afgelopen jaren is de smart glass doorontwikkeld. Wendy: “Ik kan nu in het beeld dat ik zie tekenen. Dit ziet de thuiszorgverpleegkundige ook. Daardoor kan ik een plek aanwijzen, bijvoorbeeld waar ik de vorige keer onder kon kijken of die ik nu niet goed kan bekijken. Ook is de internetverbinding van de bril verbeterd, waardoor we er overal gebruik van kunnen maken. Daarnaast heeft de smart glass een boxje, zodat de patiënt kan meeluisteren en –praten. Erg fijn.”

Samenwerking met thuiszorgorganisaties Achterhoek

Samen met thuiszorgorganisaties Careaz, Buurtzorg, Marga Klompé en Sensire werkt het SKB met de smart glass. In 2014 startte het SKB met een proef met de bril, om thuiszorgmedewerkers van Careaz te ondersteunen en zorg efficiënt te houden. Kennis en kunde met elkaar delen was het uitgangspunt. In 2018 is de bril ook door de andere thuiszorgorganisaties in gebruik genomen en sindsdien zijn er steeds meer patiënten die thuis behandeld kunnen worden in plaats van bij de polikliniek van het ziekenhuis. 

Bekijk voor meer informatie ook de film over de Smartglass.

Direct naar