Ga direct naar inhoud

Slijtage van de schouder

Slijtage van gewrichten wordt ook wel artrose genoemd. Dit is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten beschadigd is. Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht.

Klachten

De meest voorkomende klacht bij artrose is pijn. Bij artrose tussen de kop en kom van de schouder zit de pijn diep in de schouder. Bij artrose in het AC-gewricht (tussen de schouder en het sleutelbeen) wordt de pijn vooral aan de bovenkant van de schouder gevoeld. 

De pijn is voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen. Daarnaast is er vaak ook veel stijfheid in het gewricht. Vaak zit er dan vocht in de schouder. Het gewricht wordt dan dik en de arm kan nog maar moeilijk bewegen. Bijkomende klachten kunnen zijn dat uw schouder ’s nachts pijn doet, dat uw schouder kraakt bij beweging en dat u uw arm niet meer zo goed kunt gebruiken.

Naarmate de slijtage erger wordt, zullen klachten steeds vaker en heftiger voorkomen. ‘Goede' dagen worden afgewisseld met ‘slechte' dagen waarin u meer klachten heeft.

Oorzaken

In een gewricht komen twee of meer botten samen. Om deze botten zit een laagje glad kraakbeen, zodat ze soepel kunnen bewegen. Naarmate we ouder worden, verandert het kraakbeen in de gewrichten. Bij artrose is er echter sprake van overmatige slijtage van het kraakbeen. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Het lichaam kan dit niet meer repareren. De botten schuren daardoor langs elkaar en dat doet pijn. Ook kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot. Er kan zich vocht ophopen in het gewricht en de omliggende weefsels. Dit veroorzaakt een zwelling. 

Artrose kan ontstaan door:

  • Een ontsteking van het gewricht waardoor het kraakbeen wordt aangetast, bijvoorbeeld bij reuma.
  • Een ongeval zoals een botbreuk waarbij het kraakbeen is beschadigd en het sneller slijt. Dit heet ‘posttraumatische artrose’ en kan jaren na bijvoorbeeld een botbreuk alsnog optreden.
  • Activiteiten waarbij de gewrichten teveel worden belast en het kraakbeen sneller slijt. Ook overgewicht kan leiden tot een grotere belasting op de gewrichten.


Soms is de oorzaak onbekend. In die gevallen zien we wel dat de slijtage vaker voorkomt bij ouderen. Ook komt artrose vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Diagnose

Tijdens een consult met de orthopedisch chirurg bespreekt u uw klachten. De orthopedisch chirurg zal ook lichamelijk onderzoek doen. Vaak geeft dit voldoende informatie om de diagnose artrose te kunnen stellen. Daarnaast is matige tot ernstige artrose goed zichtbaar op een röntgenfoto. 

Behandeling

Oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut

De behandeling van artrose bestaat uit oefeningen, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut, om de spieren te versterken, de schouder beweeglijk te houden en anders te belasten. Zware inspanning wordt afgeraden, maar regelmatig bewegen met een lichte inspanning is juist wel goed. 

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen om de pijn te verlichten en ontstekingsremmende medicijnen om de zwelling te verminderen, zoals een injectie. Wanneer de zwelling is verminderd, kunt u de schouder beter bewegen. 

Operatie

In sommige situaties is een operatie mogelijk waarbij een stukje van het sleutelbeen bij het AC-gewricht wordt verwijderd. De botuiteinden in het gewricht raken elkaar dan niet meer. Hierdoor wordt de pijn minder of verdwijnt helemaal.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een schouderprothese. De pijn wordt hierdoor in de meeste gevallen minder, maar het herstellen van de beweeglijkheid van de schouder is moeilijk te voorspellen.

Direct naar