Ga direct naar inhoud

SKB steunt oproep aan minister van Zorg voor Klimaat

16 februari 2022

Gepubliceerd op: 16 februari 2022
Foto: Saif Ahmed

Foto: Saif Ahmed

Zorg voor Klimaat is een groep van Nederlandse zorgprofessionals die zich inzetten voor samenwerking, bewustwording en aanzetten tot actie voor duurzaamheid in de gezondheidszorg. Begin februari schreven zij een brief aan Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. In de brief roepen zij de overheid op om klimaat en gezondheid met spoed te integreren in het onderwijs, binnen de zorg en in het overheidsbeleid. Het SKB ondersteunt deze oproep met het tekenen van de petitie van Zorg voor Klimaat.

 

 

Dit initiatief komt van negen jonge zorgverleners die betrokken zijn bij het verduurzamen van de zorg. Dit doen zij vanuit de overtuiging dat juist de zorg een koploper zou moeten zijn als het gaat om duurzaamheid. Want ook de gezondheidszorg zelf is een grote vervuiler van onze leefomgeving en daarmee medeverantwoordelijk voor dit probleem. Zo berekende de intensive care van het Erasmus MC dat één dag opname op de IC van één patiënt gelijkstaat aan de kap van 200 vierkante meter bos, 2.000 kilometer autorijden en verbruik van meer dan 15.000 liter water. Een doorsnee ziekenhuis produceert daardoor al snel 430.000 kg afval per jaar. Omdat de briefschrijvers bij de initiatieven die zij nemen voor verduurzaming van zorg tegen muren aan lopen, hebben zij deze brief aan de minister geschreven. 

Bestuurder Inge de Wit: “Een gezonde leefomgeving is belangrijk voor gezondheid. Dit wordt bedreigd door klimaatverandering en vervuiling. Als SKB willen we ook stappen zetten naar duurzamere en milieuvriendelijker zorg. Als daarvoor meer aandacht en bewustwording is en als gezondheid en milieubewust handelen onderdeel van beleid zijn, komen we samen sneller verder. Daarom steunen wij dit initiatief.” Inmiddels worden de briefschrijvers gesteund door een alliantie van hoogleraren, wetenschappers en artsen. Daarnaast sloten meer dan 75 organisaties zoals het Rode Kruis Ziekenhuis, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, zorgverzekeraar coöperatie VGZ en banken zich massaal aan. De alliantie vertegenwoordigt inmiddels honderdduizenden mensen. 

Wilt u meer weten over de doelen en initiatieven van Zorg voor Klimaat? Kijk dan op www.zorgvoorklimaat.nl.  

 

Direct naar