Ga direct naar inhoud

SKB schaalt coronazorg verder op

26 november 2021

Gepubliceerd op: 26 november 2021
img-4155c-2-klein.jpg

In navolging van de landelijke ontwikkelingen, breiden de ziekenhuizen binnen onze ROAZ-regio (MST, ZGT en SKB) de coronazorg uit en schalen planbare zorg af. Dit doen wij om ziekenhuizen in andere regio’s te ontlasten. Voor het SKB betekent dit dat wij de volgende stap zetten in de opschaling van de coronazorg en het afschalen van niet urgente planbare zorg. 

We breiden de corona-afdeling uit van 14 naar 20 bedden en de corona-IC van vier naar vijf bedden. Dat betekent dat wij de komende dagen stap voor stap meer coronapatiënten op gaan nemen. Grotendeels uit andere regio’s. Zo ontvingen wij gisteren bijvoorbeeld twee patiënten uit Limburg. 

Het lukt op dit moment nog om de coronazorg goed te organiseren. Toch moeten we opnieuw extra inzet vragen van onze collega’s. Collega’s die normaal andere aandachtgebieden hebben of op andere plekken in het ziekenhuis werken, ondersteunen bij coronazorg. Bijvoorbeeld een internist die helpt op de Spoedeisende Hulp of een  verpleegkundige die op de corona-afdeling gaat werken.

Als gevolg van de opschaling, moeten wij twee OK’s sluiten. Helaas betekent dit ook dat wij niet urgente, planbare operaties die langer dan zes weken kunnen wachten moeten uitstellen. Naar schatting moeten wij zo’n 10 tot 15 patiënten per dag bellen met de boodschap dat hun operatie nu niet door kan gaan. Daarnaast zijn er patiënten die op de wachtlijst staan en nog langer moeten wachten op een operatie. Soms kan een afspraak op de polikliniek niet doorgaan, omdat we collega’s moeten inzetten voor de coronazorg. Als dat zo is, dan krijgen patiënten van ons persoonlijk bericht.

We realiseren ons dat dit een grote impact kan hebben op de patiënten die nu langer moeten wachten. Het liefst helpen we iedereen, maar dat lukt helaas niet meer. Spoedzorg en urgente zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd en oncologische operaties, gaan op dit moment nog wel door en kunnen wij nu nog uitvoeren binnen de tijd die hiervoor staat.

Direct naar