Ga direct naar inhoud

SKB ondertekent intentieverklaring ‘Gezond 2025’

28 juni 2022

Gepubliceerd op: 28 juni 2022

Onze bestuurder Inge de Wit ondertekende samen met 15 andere instellingen in Nederland de intentieverklaring ‘Gezond 2025’ van de Alliantie Voeding in de Zorg. Hiermee benadrukken wij, samen met de andere instellingen, het belang van de verandering naar een gezonder een duurzamer voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers, de wil om dit in 2025 te realiseren en om samen te werken in Goede Zorg Proef je. Goede Zorg Proef Je is een initiatief waar ziekenhuizen en andere zorginstellingen aan mee kunnen doen om kennis te vergaren, elkaar te inspireren en gezamenlijke vraagstukken op te pakken. Het SKB zet zo in op het behalen van de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord.

Ziekenhuizen hebben een voorbeeldfunctie op gezondheid. Goede voeding draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. De doelstelling in het Nationaal Preventieakkoord is dat in 2025 50% en in 2030 100% van de ziekenhuizen een gezond voedingsaanbod heeft. De Alliantie Voeding in de Zorg en Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zetten zich hiervoor in. 

Gezond eten in het ziekenhuis

De Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum vormt de basis voor het gezonde voedingsaanbod in de ziekenhuizen. Door zowel te werken aan het aanbod als de presentatie van gezondere producten in de ziekenhuisomgeving, wordt de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze.

Zo zetten bijvoorbeeld onze zorgassistenten zich met goed persoonlijk contact iedere dag weer in dat patiënten goed en gezond eten. We vinden het belangrijk om te verleiden in twee stappen. Aan de ene kant: dát men eet; patiënten met weinig eetlust proberen we bijvoorbeeld door een voedzame en lekkere mini-maaltijd op het gewenste moment toch aan het eten te krijgen. En aan de andere kant: wát men eet. Hierin wordt, binnen de eventuele dieetrichtlijn van de patiënt, een goede keuze aangeprezen. Hierin werken Diëtiek, Zorgassistentie en de afdeling Hospitality nauw samen.

De Schijf van Vijf vormt de basis voor het bepalen wat een gezondere keuze is. Voor patiënten benut het SKB de Richtlijnen Goede Voeding, de expertise van het Kenniscentrum Ondervoeding en wisselt het ervaringen uit met collega ziekenhuizen in onder andere het Goede Zorg Proef Je netwerk. 

Gezonde voeding in het Nationaal Preventieakkoord

Gezonde voeding in ziekenhuizen is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA), dat in 2018 is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en getekend door 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).  Goede Zorg Proef Je wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS. Algemene ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen, academische ziekenhuizen, GGZ-instellingen, revalidatie instellingen, en zorg- en welzijnsorganisaties vanuit alle hoeken van Nederland, doen mee in Goede Zorg Proef Je.

 

Direct naar