Ga direct naar inhoud

SKB ondertekent Green Deal Duurzame Zorg

15 juli 2022

Gepubliceerd op: 15 juli 2022

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) sluit zich aan bij de Green Deal Zorg. De Green Deal Zorg is een landelijk initiatief om verduurzaming in de zorg te versnellen. Zorg voor een goed milieu, nu en in de toekomst is belangrijk voor het SKB. “Daarom is het voor ons een logische stap om ons aan te sluiten bij de Green Deal Zorg” aldus bestuurder Inge de Wit. 

De zorg heeft gezamenlijk een behoorlijk aandeel in de CO2-uitstoot, het gaat om minstens zeven procent. Denk daarnaast aan andere zaken zoals medicijnresten die in afvalwater terecht komen maar ook de grote hoeveelheid afval. De Green Deal heeft vier belangrijke ambities: verminderen van de CO2-uitstoot, medicijnresten uit afvalwater halen of voorkomen, zoveel mogelijk hergebruik van grondstoffen en bijdragen aan een gezonde leefomgeving en milieu. 

Op weg naar een energieneutraal ziekenhuis

Om vanaf 2050 energieneutraal te zijn, zet het SKB de komende jaren flinke stappen. De aftrap is gemaakt: het SKB koopt alleen nog maar groene energie in. Verder maakt het SKB plannen om het dak van het ziekenhuis te isoleren. Binnen enkele jaren wordt bovendien de warmtekrachtkoppeling vervangen. Hiermee dringt het ziekenhuis de uitstoot van CO2 met  maar liefst 53 procent terug. 

Gerichte besparingen 

Naast grote investeringen in duurzaamheid kijkt het SKB in de volle breedte naar gerichte besparingen voor het milieu. Denk aan het recyclen van materialen, het demonteren van apparaten voor hergebruik en het verminderen van de berg wegwerpartikelen en plastic verpakkingen. Ook wil het SKB nog meer gebruikmaken van lokale leveranciers en is er aandacht voor een goede balans tussen dierlijke en plantaardige producten in de maaltijdvoorziening.

Bewustzijn is belangrijk

Duurzaamheid is voor het SKB onderdeel van beleid. In 2018 behaalde het SKB Milieuthermometer Brons. Nog dit jaar wil het SKB de accreditatie behalen voor Milieuthermometer Zilver. Dit is een concreet hulpmiddel om gerichte duurzaamheidsdoelen binnen de zorg te realiseren. “Duurzaamheid begint bij bewustzijn”, aldus Inge de Wit. “Elke stap is er één. Bij alles wat we als ziekenhuis doen, moeten we ons realiseren dat we een missie te volbrengen hebben. Zodat we onze planeet en onze Achterhoek zo schoon mogelijk door kunnen geven aan toekomstige generaties”.

Direct naar