Ga direct naar inhoud

SKB koploper in zeggenschap voor verpleegkundigen, paramedici en verpleegkundig specialisten

11 december 2023 - CNO Roeyel Koldeweij: "We mogen trots zijn."

Gepubliceerd op: 11 december 2023

In het SKB is professioneel zeggenschap voor verpleegkundigen, paramedici en verpleegkundig specialisten volop in ontwikkeling. Uit de Monitor Zeggenschap blijkt dat SKB één van de koplopers is in Nederland als het gaat om hoe verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten zeggenschap in de eigen organisatie ervaren. Ook zet SKB in op zeggenschap voor paramedici. CNO Roeyel Koldeweij: “Bewust kiezen wij er binnen SKB voor om zeggenschap breed neer te zetten met een gezamenlijke Verpleegkundige en Paramedische Staf.” 

Zeggenschap over het eigen werk vinden we belangrijk. Het draagt namelijk bij aan werkplezier, samenwerking en stimuleren van continu verbeteren van zorg. Het afgelopen jaar hebben we als organisatie mooie stappen gezet. Sinds 2022 is er een Chief Nursing Officer (CNO) aangesteld en begin dit jaar is het Verpleegkundig en Paramedisch Staf Bestuur gevormd. Samen met collega’s werken zij aan het versterken van de eigen zeggenschap. 

Medewerkers trots op SKB

Dit najaar kon iedere verpleegkundige en verpleegkundig specialist de landelijke monitor zeggenschap invullen. Voor paramedici volgt deze monitor in december van dit jaar. CNO Roeyel Koldeweij over de resultaten: “als het gaat om hoe onze collega’s zeggenschap ervaren, blijkt uit de monitor dat we op alle onderdelen hoger scoren dan de landelijke benchmark. Wij bevelen onze organisatie niet alleen aan als werkgever, maar ook om hier patiënt te zijn. Op teamniveau voelen we de meeste invloed. Als het gaat om de ervaren invloed op organisatieniveau maken we het grootste verschil ten opzichte van Nederland. We zijn nog niet zo lang bezig maar we hebben grote stappen gezet het afgelopen anderhalf jaar. Dit vind ik echt een heel mooi resultaat.” 

Zeggenschap verder ontwikkelen

De monitor biedt ook inzicht hoe we verder kunnen inzetten op versterken van zeggenschap. Roeyel: "We blijven zeker niet stilstaan, er valt ook nog genoeg te ontwikkelen. Meer invloed op eigen ontwikkeling zien we bijvoorbeeld terug. Daarnaast ook meer tijd, kennis en data-gedreven werken om kwaliteit van zorg verder te verbeteren. Dat sluit goed aan bij de input die wij van onze collega’s hebben gekregen tijdens ons jaarlijkse symposium.” 

“We mogen trots zijn”

De monitor laat zien dat we voorop lopen als SKB op gebied van zeggenschap. “Daar mogen we als organisatie echt trots op zijn”, geeft Roeyel aan. “Dat zie je niet alleen terug in deze resultaten maar ook in het grote aantal collega’s dat actief meedenkt en meedoet.”

Direct naar