Ga direct naar inhoud

Scheur in de meniscus

De knie heeft een binnenste en een buitenste meniscus. De binnen- en buitenmeniscus vangen schokken op, zorgen ervoor dat het kniegewricht soepel beweegt en geven stabiliteit. Doordat een meniscus voor het grootste deel niet doorbloed is, geneest een gescheurde meniscus niet goed uit zichzelf.

Klachten

Een gescheurde meniscus zorgt voor pijn aan de binnen- of buitenkant van de knie of een klikkend gevoel. De pijn is constant aanwezig en wordt erger bij lopen. Vaak is de knie ook gezwollen door een vochtophoping. Als een deel van de kapotte meniscus losschiet, kan dit bekneld raken in het kniegewricht. In dat geval kan de knie niet meer strekken en zit deze ‘op slot'. 

Oorzaken

Een meniscus kan plotseling scheuren bij sporten, diep hurken, een draaibeweging of een ongeluk. Een scheur in de meniscus kan ook geleidelijk ontstaan door slijtage en verminderde elasticiteit. Dit komt vaker voor bij ouderen. 

Een scheur in de binnenmeniscus komt vijf keer zo vaak voor als in de buitenmeniscus. Dit komt waarschijnlijk doordat de binnenmeniscus minder mobiel is dan de buitenmeniscus, die los ligt van de buitenste gewrichtsband. Een scheur in de meniscus komt vaak voor in combinatie met letsel aan de voorste kruisband of de binnenste knieband. 

Diagnose

De orthopedisch chirurg kan een gescheurde meniscus vaststellen tijdens een lichamelijk onderzoek. Daarnaast wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren op slijtage of andere botafwijkingen. Soms is het niet goed duidelijk of de meniscus gescheurd is. Dan kan er een MRI-scan gemaakt worden.

Behandeling

Om de zwelling tegen te gaan is het belangrijk om uw knie zo snel mogelijk te koelen. Loop zo min mogelijk, het liefst helemaal niet. Maak wel voorzichtig draaibewegingen met de voet en enkel om de bloedcirculatie te bevorderen. 

Spontane genezing
Als de scheur in het relatief goed doorbloede buitenste deel van de meniscus zit, kan dit spontaan genezen. Dit duurt gemiddeld enkele maanden.
 
Kijkoperatie
Bij blijvende klachten kan een kijkoperatie van de knie meer duidelijkheid geven. Als de meniscus inderdaad kapot is, verwijdert de orthopedisch chirurg het kapotte gedeelte tijdens deze kijkoperatie. Soms kan een scheur gehecht worden. Een kijkoperatie vindt in dagbehandeling plaats, u mag dezelfde dag weer naar huis.

Bij oudere mensen zijn klachten van de knie meestal het gevolg van slijtage. Een gescheurde meniscus hoeft dan maar zelden verwijderd te worden. Meestal adviseert de orthopedisch chirurg dan pijnstillers en oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut.

Direct naar